НОВИНИ

Извънредна сесия на ООН заради руската инвазия в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 02.03.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Извънредна сесия на ООН заради руската инвазия в Украйна. Лъчезара Стоева, постоянен представител на България в Организацията на обединените нации, заяви в "Денят започва", че утре се очаква да бъде приета резолюцията, която осъжда агресията на Руската федерация спрямо Украйна с голямо мнозинство и препотвърждава категорично суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, включително и териториалните ѝ води.

Резолюцията изисква от Руската федерация веднага да спре огъня и използването на сила. Също така осъжда нарушаването на международното хуманитарно право и правата на човека и призовава за спазването им, допълни още постоянният представител на България в ООН Лъчезара Стоева.

"В петък Съветът за сигурност направи опит да приеме резолюция, в която се осъждат действията на агресия на Руската федерация спрямо Украйна, това не беше възможно поради наложено вето от Русия. В неделя беше приета друга резолюция за свикване на извънредна сесия на Съвета за сигурност на Общото събрание на ООН, това се случва за първи път от 40 години. Очаква се резолюцията да бъде приета с голямо мнозинство, тя осъжда агресията на Руската федерация спрямо Украйна. Препотвърждава категорично суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Изисква Русия веднага да спре огъня и използването на сила, да оттегли войските си от територията на Украйна", заяви Лъчезара Стоева.

Спасителна операция в украинския град Житомир за издирването на оцелели след въздушна атака

По думите ѝ е важно, че в тази резолюция се осъждат и действията на Беларус, която съдейства на Руската федерация в агресията спрямо Украйна.

"Осъжда се нарушаването на международното хуманитарно право. Това ще е силен сигнал на международната общност срещу агресията, това е безпрецедентно в историята на света след Втората световна война. За първи път сме свидетели на война, в която една държава се опитва да променя граници чрез инвазия на друга държава. Свидетели сме на война, която е предизвикана от абсолютно никакви мотиви. Хуманитарната криза е огромна, на вчерашната пресконференция бяха мобилизирани милиард и 500 милиона щатски долара, един милиард и 100 милиона ще бъдат използвани за вътрешно разселените лица в Украйна, 550 милиона ще бъдат за бежанците в съседните страни, назначен е и специален координатор. Трудно е да се каже докъде ще стигне Русия, всички опити да бъде спряна се правят. Надяваме се, че Русия ще спре огъня. Това, което крепи мира, е спазването на правилата, не може да бъде допускано уставът на ООН да бъде нарушаван, което се случи", каза още Лъчезара Стоева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната атлетика изхвърли Русия и Беларус от международни състезания
Световната атлетика изхвърли Русия и Беларус от международни състезания
Тенисистите от Русия и Беларус бяха допуснати до турнирите, но с условие
Тенисистите от Русия и Беларус бяха допуснати до турнирите, но с условие