НОВИНИ

Българският консул в Одеса: Извинявам се на всички, на които не успяхме да помогнем

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 02.03.2022
Чете се за: 05:07 мин.
Европа
Слушай новината

След като организираха евакуацията на стотици души от началото на войната в Украйна и след пътуване, продължило около 24 часа, късно снощи българските служители на консулството ни в Одеса се прибраха у нас.

В "Денят започва" генералният консул Светослав Иванов разказа от първо лице за преживяното през последната седмица - за обстрелите, организацията на евакуация в условията на неизвестността на войната, облекчението, когато разбереш, че си помогнал на някого.

"Искам да се извиня на всички хора, на които не сме могли да отговорим на техните желания и да им помогнем. Имаше много молби. Съставът, в който работихме, беше ограничен - сами разбирате - 4 - 6 души заедно с местните лица. Имало е моменти с много напрежение. По 15 - 17 часа на денонощие се работеше. На третия ден се сетихме, че не сме яли нищо и отидохме да си вземем храна от магазина. Искам да се извиня на всички тези хора, на които не успяхме да отвърнем на техните желания. Вероятно е имало моменти, когато просто нервите на хората в консулството да не са издължали, но бяха много тежки условията, при които работихме", каза Иванов.

Той допълни, че много хора са се записали за евакуация, но не са успели да пристигнат в Одеса, тъй като живеят в отдалечени райони.

Въпреки евакуацията на мисиите ни от Украйна, дипломатите се опитват да помагат на българите там от разстояние като отговарят на запитванията им и им предоставят актуална информация. Секретарката на консулството е останала на място и отговаря на телефонните повиквания.

"Ние предложихме на служителите ни от Украйна да дойдат с нас, но те отказаха. Телефоните ще работят докато не се изчерпат средствата, предоставени от мобилния оператор. Евакуацията от Одеса все още е възможна, но риск винаги има", каза Иванов.

Иванов заяви, че до последно българските дипломати в Украйна очаквали локален конфликт и никой не е вярвал, че ще има война на територията на цялата страна.

Българските мисии останали едни от последните действащи европейски дипломатически представителства в Украйна. След евакуацията на нашето консулство в Одеса са останали единствено представителствата на Молдова, Армения и Грузия.

"Събрахме си багажа за 2 - 3 часа през нощта. Успяхме да качим хората и тръгнахме. Имахме въоръжен ескорт до границата. Успях да прегърна всички местни лица. Тръгвайки, се разплаках - беше много тежко да изоставиш хората, които са ти помагали до последния момент." - каза Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унищожителните белези на войната в Украйна (Снимки)
Унищожителните белези на войната в Украйна (Снимки)
Байдън: Путин е по-изолиран от всякога
Байдън: Путин е по-изолиран от всякога