НОВИНИ

Георги Панайотов, бивш военен министър: Пред ОС на ООН Северна Корея единствена обвини Украйна за войната

bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 02.03.2022
Чете се за: 03:55 мин.
Политика
Слушай новината

Русия е в безпрецедентна международна изолация, включително неутрални държави в Европа като Швейцария ѝ налагат санкции. Финландия и Швеция участват в заседания на НАТО, защото са обезпокоени за собствената си национална сигурност, отбеляза в студиото на "Денят започва" бившият служебен министър на отбраната Георги Панайотов.

"На заседанието на Общото събрание на ООН вчера посветено на войната в Украйна, Северна Корея беше единствената държава, която обвини за войната Украйна, а не Русия. Светът е срещу Русия. Това, което направи Путин е да нанесе жесток удар върху Русия и нейната международна репутация", коментира пред БНТ Георги Панайотов.

Зеленски пред Европейския парламент: Никой няма да ни сломи, докажете, че сте с нас

Според бившия военен министър президентът на Украйна Володимир Зеленски се е доказал като човек, който може да поведе народа след себе си, за да защити свободата и родината си.

"Аз се възхищавам от него, а очевидно това прави и целият свят", каза Панайотов.

По думите му Европа е осъзнала, че зависимостта от руските енергийни ресурси, която е допуснала, е стратегическа грешка, която ще бъде поправена. И тук става въпрос за дългосрочни стратегии на Европа.

"Санкциите няма да спрат Путин, за съжаление, но ще покажат на руския народ, че светът е против техния президент и той трябва да бъде спрян. Надявам се, че вътре в Русия ще се генерират събития, които ще доведат до промяна на това безумие, да бъде спряна тази кървава война в Украйна", заяви бившият министър на отбраната.

Той подчерта, че дори Германия, която изпитва вина заради Втората световна война и която е била изключително балансирана и внимателна, особено към Русия, където има и инвестиции, е решила да предостави оръжия, да подпомогне военно Украйна, решила е също и да увеличи военния си бюджет.

Руски парашутисти са атакували през нощта военна болница в Харков

Всички тези развития, според Панайотов, би трябвало да допринесат да бъде спряна войната, но никой не може да бъде сигурен. Не е ясно и какво ще се случи след това, дори ако Путин успее да установи контрол над Украйна.

"Руските войници, които се сражават в Украйна са били надъхвани пропагандно, че ще бъдат посрещнати с хляб и сол, като освободители. Само че няма никакъв паралел, абсурдно е да се прави паралел между войната от 1877-1878 г. - Руско-турската война и сега. Тогава Русия преследваше една благородна цел. Сега Русия е агресор. Тя нападна една суверенна, една независима държава, чиито граждани искат да живеят свободно", каза Панайотов.

Бившият военен министър заяви още, че Путин е изградил смъртна омраза между руския и украинския народ и ще са необходими поколения тя да бъде преодоляна.

Войната в Украйна: Най-важното от деня (обновява се)

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев обяви, че се води поредно разследване за шпионаж в полза на Русия
Гешев обяви, че се води поредно разследване за шпионаж в полза на Русия
От нашите пратеници: Над 10 000 украинци са влезли в Румъния през последното денонощие
От нашите пратеници: Над 10 000 украинци са влезли в Румъния през последното денонощие