НОВИНИ

Дипломатът Стефан Тафров: Путин няма печеливша стратегия за собствената си страна

bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 02.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Русия е диктатура. Всичко зависи от диктатора Путин, а той не е рационален играч и няма печеливша стратегия за собствената си страна". Това коментира дипломатът Стефан Тафров в предаването "Светът и ние".

Това, по думите на Тафров, прави дипломацията изключително трудна, тъй като всичко зависи от настроението на Владимир Путин.

"Американски разузнавателни източници сочат, че той се чувства все по-изолиран, фрустриран от неуспехите на руските войски в Украйна, защото не се случи този Блицкриг, на който той се надяваше. И това го вади от равновесие", заяви Тафров.

Той подчерта, че се засилват опасенията, че безогледните руски атаки върху цивилни обекти ще засегнат и украински ядрени централи. Това може да предизвика екологична катастрофа, която да има отражения в цяла Европа, включително в Южна България.

"От чисто дипломатическа гледна точка най-важното е това, което се случва в момента в ООН. Там резолюцията на Съвета за сигурност ще събере огромно мнозинство. И ще подчертае международната изолация на режима на Путин. Но дали това ще има отражение върху действията му – е крайно съмнително", каза дипломатът.

Путин може да превземе Украйна и да наложи свое правителство, но трудно ще го задържи. В крайна сметка загубата ще е за Русия и тя ще трябва да плаща сметката, смята Стефан Тафров. Според него България е реагирала адекватно, осъждайки агресията.

"Дали ще окажем военна помощ на Украйна, или не – няма да промени отношението на Путин към България. То е крайно негативно. Те ни виждат като враг", заключи Стефан Тафров.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чуждестранните бойци в Украйна: От кои страни са и как се организират?
Чуждестранните бойци в Украйна: От кои страни са и как се организират?
Тисера: Готови сме да спечелим титлата и Купата
Тисера: Готови сме да спечелим титлата и Купата