НОВИНИ

Чуждестранните бойци в Украйна: От кои страни са и как се организират?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:18, 02.03.2022
6494
Чете се за: 04:07 мин.
Европа
Слушай новината

В бойните действия в Украйна се включват все повече чуждестранни бойци. Те последваха призива на президента Зеленски да се включат в отбраната на страната, а вече има и указ за влизането им в Украйна без визи. Подобни групи са били част от всеки военен конфликт и този път профилът им не е само европейски, те са от САЩ, Австралия, Канада, коментира за БНТ Ася Методиева - изследовател от Института по Международни отношения в Прага.

Какъв е профилът на тези доброволци, от кои страни са и как се организират?

На летището в Дъблин украинецът Павло Сердюк, досега жител на Ирландия, поема на път към родината си.

"Имам дълг към моята страна, тя е във война. Трябва да отида и да направя каквото мога", казва той.

Ще пътува до Краков, в Полша, а оттам към границата ще се опита да премине в Украйна, за да помага на украинските сили да защитават родината си. Но той не е сам.

"Има много засилена мобилизация на украинската диаспора в няколко европейски страни - като Великобритания, Германия, Франция. Има много силна мобилизация на хора, които се самоорганизират, събират финансова подкрепа и необходимото оборудване, за да могат да тръгнат към Украйна", каза Ася Методиева, изследовател към Института по Международни отношения - Прага.

Според вестник "Киев индипендънт" 80 000 украинци са се завърнали от чужбина, за да се включат в защитата на страната си. Но далеч не само украинци тръгват към горещите точки.

"В този конфликт вече започнаха да се присъединяват хора от различни държави и бих искала да започна с държави, които са в непосредствена близост до Украйна, държави, които имат опит в съприкосновението с Русия, има много грузинци, които вече се присъединиха като доброволци към украинската армия, има хора от Беларус, които се бият на страната на Украйна", казва Методиева.

В предградията на Киев далеч преди началото на руската военна операция чужденци от различни страни тренираха заедно с Грузинския легион.

"Имаме желаещи да се присъединят от САЩ, Великобритания, Бразилия, Австралия, Германия, Италия. Дори от Ангола", казва Мамука Мамулашвили, водач на Грузинския легион.

Тук има американци, бивши военни, които казват, че не получават пари за това, което правят, а участват като доброволци.

"Международните бойци не представляват хомогенна група, нямат йерархична структура, не са водени от лидер, това е спонтанен процес, тяхната мобилизация протича през различни комуникационни канал, малки социални групи, от хора, които се познават, които могат да им помогнат", заяви Методиева.

Участието в чужди военни конфликти е незаконно в много от страните от ЕС.

"В ЕС беше представено и прието законодателство през 2014-2015 година, тогава беше регламентирано дали хората могат да участват в международни конфликти като бойци. Това се случи заради войната в Сирия, тогава беше одобрено това законодателство, така че има различни рестрикции", каза Методиева.

Според водача на Грузинския легион в Киев, това, което трябва да всява страх, са не уменията на бойците - доброволци, а силата на тяхната мотивация да се сражават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова внесе във ВСС предложението за отстраняване на Иван Гешев
Надежда Йорданова внесе във ВСС предложението за отстраняване на Иван Гешев
Дипломатът Стефан Тафров: Путин няма печеливша стратегия за собствената си страна
Дипломатът Стефан Тафров: Путин няма печеливша стратегия за собствената си страна