НОВИНИ

Андрей Делчев, БПГА: Напрежението около горивата е резултат от нагнетените очаквания от санкциите срещу Русия

Калина Попова
от Калина Попова
07:52, 04.03.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежението с цените на горивата е резултат от нагнетените очаквания у хората, че със санкциите, които ЕС и САЩ наложиха на Русия, ще спре доставката на суров петрол към "Нефтохим-Бургас", оттам рафинерията ще спре и ще има недостиг на пазара. Това обясни в "Денят започва" Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

"В първия момент, в който някой пусна слуха, че горивата свършват, респективно цените скачат стремглаво нагоре, хората се втурнаха към бензиностанциите. За щастие това трая една вечер, на следващия ден всичко беше спокойно", каза той.

Според него по-високите цени в по-малките бензиностанции се дължат на възможността търговците да извлекат по-големи икономически ползи, докато при големите вериги има по-консистентна ценова политика.

"Вчера обиколих цялата страна. На магистралата най-високите цени на горивата бяха около 2.70, 2.80 лв. В малки населени места бяха по 2.99, 3.02, 3.05 лв., което е странно и противно на нормалната икономическа логика", обясни Делчев.

Определи като безумно вдигането на цените с по 30 - 40 стотинки на някои места. Заяви, че масово бензинът и дизелът са поскъпнали между 10 и 15 стотинки.

"Колеги коментираха вчера, че цените масово били около 3,15 лв. То има и повече от 3,15, но това са премиум горивата, които винаги са били по-скъпи", обясни Андрей Делчев.

България върви със същия темп на увеличение на цените като Европа, категоричен е той. Ако цените рязко паднат, се отваря коридор за износ. Цените на едро следват пазара и търсенето, търговците на едро също следват пазара.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разхлабване на мерките у нас: От утре отпада зеленият сертификат за заведенията
Разхлабване на мерките у нас: От утре отпада зеленият сертификат за заведенията
Историята на бесарабска българка от Украйна, намерила подслон в Стара Загора
Историята на бесарабска българка от Украйна, намерила подслон в Стара Загора