НОВИНИ

Десетки доброволци от Русе помагат на БЧК при посрещането на бежанци от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 04.03.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

В първите часове на войната русенецът Георги Георгиев замина за Украйна, за да прибере двете си деца. Днес семейството му е у дома и се включва към доброволците, които посрещат бежанци на граничния пункт Дунав мост.

"Аз успях да прибера моето семейство, то вече е на безопасно място. Със съпругата ми разбрахме, че БЧК има нужда от преводачи от руски и украински е от вчера всеки ден ние ще бъдем на Дунав мост заедно с доброволците от Червения кръст и служители на община Русе, да помагаме с комуникацията, да раздаваме храни и вода на преминаващите", обясни Георги.

Хората са достатъчно добре ориентирани, разказва той. Били са предимно майки с деца в автомобилите, раздадени са много детски храни. Някои от бежанците в по-добро материално състояние са отказали помощ и са призовали тя да бъде раздадена на други хора. Автобусите не са били много - около 3 - 4. Според Георги по-голямата бежанска вълна ще настъпи след няколко дена.

"БЧК попривършиха към 17.00 часа всичко, което имаха, пакетирани храни, затова отправям апел към всички българи - нека, ако имат възможност, да помогнат на Българския Червен кръст", призова Георги.

Доброволците разполагат с провизии за следващите няколко дни. Въпреки това кампанията за набиране на стоки от първа необходимост продължава - желаещите да участват могат да се информират в централната сграда на Червения кръст в Русе.

Вижте повече в прякото включване на Пламенка Тонева

Гледайте още от "Денят започва"

***

Сигнали и молби за съдействие на български граждани се приемат денонощно на дежурните телефони на дирекция "Ситуационен център": +35929482404; +35929713856; +35929482552; +35929482085; +35929483051; +35929483052 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От другата страна на фронтовата линия: Как санкциите се отразяват на живота в Русия?
От другата страна на фронтовата линия: Как санкциите се отразяват на живота в Русия?
Саломон Рондон класира Евертън напред за ФА Къп
Саломон Рондон класира Евертън напред за ФА Къп