НОВИНИ

Какви са възможните последици след поредния шпионски скандал?

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
10:15, 04.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

"Военните действия и уплахата на целия свят от това, което се случва затъмниха информацията и развитието около поредния шпионски скандал. Този път и службите, и прокуратурата бяха доста обрани в съобщенията си, България продължава да бъде слабо звено, в България продължава да има предатели. Шпионаж има винаги и навсякъде. Руските разузнавателни служби са били, са и ще бъдат изключително активни на наша територия, важното е много навреме и много в зародиш да бъде пресечена такава дейност", коментира в "Денят започва" Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Депутати коментираха шпионския скандал

Според него поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова в последните дни не е никак дипломатично. България няма как да бъде цел, до това не може да се стигне, отбеляза Димо Гяуров.

"Путин цели по-скоро всяване на страх в руснаците, защото през последните години многократно се повтарят едни и същи пропагандни мантри. Обикновеният руснак остана с впечатление, че НАТО наистина напредва към Русия, че има разположени нападателни оръжия на наша територия, в Румъния, че ядрено оръжие се разполага в Украйна, няма такива неща", добави бившият директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му българското население не знае какво трябва да предприеме при подобна ситуация, не знае къде се намират бомбоубежищата.

"Няма за населението никаква заплаха. Не само американските, но и европейските разузнавателни служби са били напълно убедени, че Путин ще предприеме военни действия, но не се допускаше такава пълномащабна инвазия. Западът до последния момент разчиташе на благоприятно дипломатическо решаване на въпроса. Малко закъсняхме с предприемането на конкретни действия относно хибридната война", заяви Димо Гяуров.

Той добави, че Народното събрание трябва да предприеме законодателни действия, за да даде възможност на властите за по-остри мерки в това отношение.

"Действително Украйна има нужда от военна помощ - боеприпаси и оръжие трудно биха могли да бъдат доставени в подобна ситуация, ако е възможно и в рамките на това, което Европейският съюз реши да направи, ние сме длъжни да участваме с каквото можем", каза още Димо Гяуров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия обжалва забраната от ФИФА и УЕФА пред Спортния арбитражен съд
Русия обжалва забраната от ФИФА и УЕФА пред Спортния арбитражен съд
Ашли Барти отказа участие на турнирите в Индиън Уелс и Маями
Ашли Барти отказа участие на турнирите в Индиън Уелс и Маями