НОВИНИ

Нов шпионски скандал по оста България - Русия, страната ни гони двама руски дипломати (Обзор)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:05, 02.03.2022
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Нов шпионски скандал. Български генерал от резерва е обвинен за шпионаж в полза на Русия и задържан за 72 часа. Двама руски дипломати, акредитирани у нас, са обявени за персона нон грата и имат 48 часа да напуснат страната.

Дипломатите са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима със статута им на територията на Република България. Русия ще отговори реципрочно на експулсирането на двамата дипломати от България, съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на руското посолство в София.

Държавната агенция "Национална сигурност" и Специализираната прокуратура са събрали данни, че български генерал от резерва, чието име официално не се съобщава, е извършвал неправомерна разузнавателна дейност в полза на Руската федерация. За генерала се знае, че е участвал в мисии извън България, работил е в министерството на отбраната, разполагал е с класифицирана информация, касаеща Европейския съюз и НАТО.

Той е предавал информацията на руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София, съобщиха от прокуратурата. За прикритие на неправомерната дейност са използвани конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду им. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните данни с оглед предприемане на съответни действия по компетентност

България обявява за персона нон грата двама руски дипломати

От Външно министерство обявиха, че заради скандала двама руски дипломати са обявени за персона нон грата и трябва да напуснат страната до 48 часа, считано от 17.00 часа днес:

"Имам писмо от главния прокурор и ДАНС с основания, които са по законодателната наредба на Република България. Няма изброени конкретни доказателства какъв тип шпионаж или дейност са развивали", каза външният министър Теодора Генчовска.

Във Външно министерство е извикан руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

"Доколкото ми е известно, е отказала и ще прати свой заместник. И ще бъдат предприети всички необходими мерки", каза говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Бориславова: Руският посланик е била поканена в МВнР заради разследването за шпионаж, отказала е

Тя не прие с аргумента, че е извън София, уточни Митко Димитров - директор на пресцентъра на МВнР.

По-късно от Фейсбук страницата на руското посолство у нас стана ясно ,че днес посланик Митрофанова е била на паметника на Шипка. В крайна сметка нотата е връчена на служител на руското посолство.

В Туитър главният прокурор Иван Гешев поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската федерация. Той пише още, че се надява политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи.

Новият шпионски скандал предизвика политически реакции в Народното събрание:

"След дъжд качулка. Това са казуси отпреди няколко години и сега се използва ситуацията, в която г-н Гешев да се опита да лустроса по някакъв начин имиджа на специализираната прокуратура, защото знае, че предстои тяхното закриване", коментира Атанас Атанасов от ПГ на "Демократична България".

"В МС са взети решения за закриването на тази прокуратура , която си върши работата и разкрива руските шпиони да бъде закрита - този въпрос към вносителите на тези решения. Някой се притеснява да не им разкрият шпионите най-вероятно", смята Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС.

"По времето на ГЕРБ и Борисов, когато имаше подобен шпионски скандал, всички дипломати биха гонени от страната ни. Сега искаме да чуем ясна позиция от президент, премиер, вицепремиери, външно и вътрешно министерство", заяви Дани Каназирева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От Специализираната прокуратура припомнят, че това е второ образувано досъдебно производство за шпионство в полза на чужда държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славко Матич: Представихме се добре, но недостатъчно, за да сътворим изненадата
Славко Матич: Представихме се добре, но недостатъчно, за да сътворим изненадата
Шон Пен се евакуира пеша от Украйна
Шон Пен се евакуира пеша от Украйна