НОВИНИ

Какви са икономическите последствия след санкциите на ЕС срещу Русия?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:43, 02.03.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

ЕС забрани изпращането на евробанкноти в Русия и изключи седем руски банки от глобалната система SWIFT. Обявяването на новите санкции съвпадна с информацията за поскъпване на природния газ с още 15 процента.

Цената на природния газ за Европа вече надхвърля 1 600 долара за хиляда кубически метра. Новият скок идва броени дни след като тя се повиши с 35 процента. В новия пакет от седем банки за изключване от SWIFT все пак не фигурират имената на двете големи - Сбербанк и Газпромбанк, които са останали свързани със системата, за да могат страните от ЕС да плащат за доставките на руски газ и петрол.

Руската металургична компания "Северсталь" заяви, че спира доставките на стомана за Европа след наложени санкции на основния ѝ акционер - магната Алексей Мордашов. Исторически връх от 3 552 долара за тон достигна и цената на алуминия на Лондонската борса заради опасната ситуация в Украйна, която е основен производител на промишления метал.

Най-големият руски кредитор "Сбербанк" обяви днес, че напуска европейския пазар под натиска на западните санкции. Руската централна банка прави всичко възможно да задържи изтичането на парични потоци от страната след срива на рублата спрямо чуждите валути. Пред банкоматите и банковите клонове в много руски градове се извиха опашки.

"Имам сто долара, които не съм харчил от две години. Пазех ги за по-лоши дни. Но тези пари едва ли ще ми помогнат много сега", казва Владимир Голубятников, студент.

Куриерската фирма DHL преустанови доставките за Русия и Беларус, като включи името си в списъка на западните компании, които санкционират Москва. "Еърбъс" спря техническата поддръжка на своите самолети в Русия ден, след като Боинг прекрати дейността си там. Европейски, американски и азиатски автомобилни концерни спират доставки за руския пазар на нови коли и части.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА ускорява преговорите с ММС за построяването на нов стадион
ЦСКА ускорява преговорите с ММС за построяването на нов стадион
В Казанлък започнаха проявите за националния празник Трети март
В Казанлък започнаха проявите за националния празник Трети март