НОВИНИ

Йотова: Не е редно руският посланик да праща свои заместници да дават обяснения в МВнР

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:57, 02.03.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Смятам, че не е редно посланикът на Русия да не даде обяснение пред българското външно министерство. Научих, че тя ще прати свой заместник", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя е в Казанлък, където започнаха честванията за Трети март.

"Президентът ще бъде на честванията в София. Тази година на Шипка ще бъде премиера - чест му прави, защото си спомняте един друг министър-председател господин Борисов, който така и не се качи на Шипка", коментира Йотова.

Най-важно е свободата да бъде във всеки един от нас, затова трябва като демократично общество да се обявим против войната в Украйна, смята вицепрезидентът.

"Трябва публично да кажем стоп на тази цинична война, която се води на няколкостотин километра от България. Война, която по моя преценка, доста отдавна е замислена, война, за която няма оправдание, няма аргументи. Няма кауза, която да оправдава разрушения и смърт на невинни хора, на деца, на една нова хуманитарна криза, която се задава. Тя ще бъде за целия свят. Експлозията не е само въпрос на оръжия, не е само на украинско-руската граница. Експлозията е в цял свят, защото хуманитарната катастрофа, която предстои ще засегне социални и финансови въпроси. Отговорът на обществеността трябва да е силен. Иначе декларации на институции, правителствени решения, разбира се са нормални и задължителни неща, но най-важно е отношението на хората", заяви Йотова.

Вицепрезидентът е в постоянна връзка с наши сънародници от градове и села в Украйна.

"Хората имат остър недостиг на храна и вода. Марко по-координирано и целенасочено трябва да изпратим наша хуманитарна помощ в тази посока, особено в по-малките градове и села. Появили са се и мародери, които грабят. Опитът ми от европейския парламент ме научи, че след военните действия хуманитарната катастрофа, за която България трябва да бъде подготвена и да приеме колкото се може повече бежанци. Ще трябва да улесним и процедурите, за да приемем тези хора. Голяма криза се задава в нашата общност в Тараклия, Молдова, където има 4 бежански центъра. Това е един най-бедните региони на Молдова. Част от хуманитарната помощ трябва да бъде насочена натам", заяви Илияна Йотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски също си проправи път към полуфиналите за Купата
Левски също си проправи път към полуфиналите за Купата
ЦСКА ускорява преговорите с ММС за построяването на нов стадион
ЦСКА ускорява преговорите с ММС за построяването на нов стадион