Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бориславова: Руският посланик е била поканена в МВнР заради разследването за шпионаж, отказала е

от БНТ
13:35, 02.03.2022
5724
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
българия прекратява членството международната инвестиционна банка международната банка икономическо сътрудничество
Слушай новината

Правителството е в течение на обстоятелствата около разследването за шпионаж в полза на Русия и работи заедно със службите. Премиерът координира работата с МВнР. Днес е била поканена посланичката на Русия да се яви във Външно министерство, но на този етап е отказала и ще прати свой заместник. Това заяви на брифинг пред медиите говорителят на кабинета Лена Бориславова по повод информацията, че Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност в полза на Руската Федерация. От прокуратурата съобщиха, че генерал от резерва, участвал в мисии извън България, е предавал информация на руски гражданин с дипломатически имунитет.

Спецпрокуратурата и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

Лена Бориславова каза, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, включително се преглежда необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които поставят под въпрос дипломатическия статус.

Тя заяви, че не знае колко време заподозреният руски дипломат е бил на територията на България.

На въпрос дали се проверяват връзки с български представители тя каза, че вярва, че се извършват всички необходими действия.

"Истина е, че от ескалиране на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са в завишено ниво и степен на готовност и правят проверки по всички направления, които са от значение за националната сигурност", каза тя.

Бориславова информира, че не разполага и с информация кой е замесеният българин.

Говорителят на кабинета съобщи още, че МС е взело решение да се предостави хуманитарна помощ на Украйна под формата на болнично-медицинско оборудване като палатки, спални чували, генератори и други, както и лекарства като антибиотици и аналгетици.

Гешев обяви, че се води поредно разследване за шпионаж в полза на Русия

Предстои и оказване на подкрепа на украинските граждани под формата на освобождаване от тол такси на конвой с хуманитарна помощ, които пътуват през територията на страната.

България прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество

В контекста на колективния отговор на Европа и ЕС МС взе решение България да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. Това е съгласувано от всички държави членки на ЕС, допълни още Бориславова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Станимира Петрова: Не очаквах да се представя толкова убедително на купа "Странджа"
Станимира Петрова: Не очаквах да се представя толкова убедително на купа "Странджа"
Лудогорец представи поредните две нови попълнения
Лудогорец представи поредните две нови попълнения