НОВИНИ

България обявява за персона нон грата двама руски дипломати

мвнр българия обявява персона нон грата двама дипломатически служители руското посолство нас
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 02.03.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Двамата служители на Руското посолство, които са обявени за персона нон грата, имат 48 часа да напуснат страната. Това съобщи Митко Димитров, директор на дирекция "Пресцентър" в МВнР.

Днес министърът на външните работи Теодора Генчовска е била уведомена от Специализираната прокуратура и ДАНС за събрани доказателства за извършена разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Димитров допълни, че те са извършвали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическият им статут в Република България.

Спецпрокуратурата и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

Във връзка с това в МВнР е била привикана руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Тя е отклонила поканата с мотива, че е извън София. Нотите са били връчени преди минути на Филип Воскресенски, дипломат от посолството на Руската Федерация.

Бориславова: Руският посланик е била поканена в МВнР заради разследването за шпионаж, отказала е

С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на Руското посолство у нас. А с втората - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници.

"Тези публикации са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношение на уважение и сътрудничество с България. Използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми. И представлява недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация", заяви Димитров.

МВнР настоява посолството на Руската федерация незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капитанът на България за Купа "Дейвис": Имаме добър състав и ще опитаме да победим Парагвай
Капитанът на България за Купа "Дейвис": Имаме добър състав и ще опитаме да победим Парагвай
Стотици трибагреници ще бъдат раздадени на работници по случай 3 март
Стотици трибагреници ще бъдат раздадени на работници по случай 3 март