Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Първи коментар на правосъдния министър, след като внесе искане за освобождаване на Иван Гешев

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 02.03.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

„Войната в Украйна промени дневния ред на всички и за пореден път се търси поредното оправдание за това ние да не решим действителния проблем, който имаме с неефективното специализирано правосъдие и недобре работещите специализиран съд и прокуратура. Всеки аргумент против това действие е съвсем очакван“. Това коментира в "Още от деня" правосъдният министър Надежда Йорданова.

Спецпрокуратурата и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

По повод информацията, че български генерал е уличен в шпионаж в полза на Русия, министър Йорданова заяви, че подкрепя всички действия на прокуратурата, които са в интерес на националната сигурност. В случай че има необходимост от правно взаимодействие по наказателно-правни въпроси, Министерство на правосъдието е готово да реагира незабавно, заяви тя.

„Що се отнася до днешните активни действия на специализираната прокуратура по повод т.нар. шпионски сигнал, очаквам от прокуратурата, от всички нейни звена, да действат във всеки един момент активно по тези въпроси, а не тогава, когато или има критика спрямо работата на прокуратурата, или се отвори темата за спецправосъдието“, каза Йорданова.

Спецпрокуратурата задържа за 72 часа българския генерал, шпионирал в полза на Русия

През годините - както по времето на Сотир Цацаров, така и по времето на Иван Гешев, периодично избухват шпионски скандали, които бързо затихват и отиват в небитието, припомни тя.

Надежда Йорданова внесе във ВСС предложението за отстраняване на Иван Гешев

И един от въпросите, които Йорданова поставя на пленума на ВСС с днешното си предложение, е случаят "Гебрев", който по думите ѝ, е стигнал до задънена улица. Друга тема е случаят "Жоси". Йорданова сочи девет други обстоятелства.

„Нашият анализ показва, че главният прокурор е издал методически указания, които са незаконосъобразни в една конкретна част. Това повлиява върху дейността на всички останали прокурори. Също така има влязло в сила решение на Европейския съд по правата на човека, с което констатира, че г-н Гешев е нарушил презумпцията за невиновност. Това е делото „Баневи“. Решението на Европейския съд е вече влязло и България ще трябва да плаща обезщетение за това нарушения“, обясни Йорданова.

Попита: „Приемливо ли е за членовете на ВСС да имаме главен прокурор, който нарушава презумпцията за невиновност и допуска в негово присъствие подчинен негов прокурор да я нарушава тази презумпция. И допустимо ли е главен прокурор да обижда определени професии и съсловия от юридическата общност по груб начин“.

„Изискванията спрямо главния прокурор, както и за председателя на ВКС и ВАС, са изключително високи от гледна точка на професионални и нравствени качества“, каза още Йорданова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия ще отговори реципрочно на експулсирането на двамата дипломати от България
Русия ще отговори реципрочно на експулсирането на двамата дипломати от България
Жребият за полуфиналите за Купата на България ще бъде теглен в петък
Жребият за полуфиналите за Купата на България ще бъде теглен в петък