НОВИНИ

Книга с куклени пиеси издаде актьорът Янко Митев

bnt avatar logo
от БНТ
13:12, 04.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Книга с куклени пиеси издаде актьорът Янко Митев. Текстовете са събрани под заглавието "Ненаиграли се пиеси" и са посветени на всички, които обичат света на театъра с кукли независимо от възрастта на която са.

Както нерядко се случва в живота не Янко Митев, а един страничен наблюдател открил дарбата му да пише пиеси за кукли.

"Навремето проф. Атанас Илков, когато беше в Хасковския куклен театър някога художествен консултант, не знам защо ме беше избрал, но на всеки две седмици ме караше да драматизирам по една пиеса, може би от работата, която сме имали е видял, че имам такава фантазия. Прочитахме тази пиеса, тази драматизация, която съм направил, правехме ѝ пълен анализ и я хвърляхме в кошчето", споделя Янко Митев.

Упражненията в писане се оказали много полезни и след години работа донесли на Янко Митев не една и две награди за куклената му драматургия. Може би, защото той има ясна философия как куклите трябва да говорят на децата.

"За мен най-важното в една пиеса е да има забавление за децата и всичко, което им казваш да мине през забавлението. Само така децата запомнят. Ако вземеш да им обясняваш това е така, тук е един много сложен въпрос, както говорят политиците по телевизиите, на децата нищо няма да им стане ясно и няма да ги интересува", допълва Янко Митев.

Събрал е пиесите си в книга, за да им даде шанс да стигнат по-лесно до младите актьори и режисьори в театъра. Защото неговите текстове още мечтаят да оживеят на сцената и да зарадват нова публика, която има нужда от поучителните и забавни истории, които той е разказал.

Автор: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Консорциум проявява интерес към Челси
Консорциум проявява интерес към Челси
Балкан се подсили с баскетболист, избягал от войната в Украйна
Балкан се подсили с баскетболист, избягал от войната в Украйна