НОВИНИ

Експертиза установи концентрацията на амфетамини в кръвта на Кристиан Николов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:28, 10.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Концентрацията на наркотици в кръвта на Кристиян Николов е била висока, когато се случи катастрофата, при която загина Милен Цветков. Това е заключението на съдебно-химическата експертиза, която съдът прие днес. Според вещите лица подсъдимият Кристиан е бил под влиянието на три вида дрога. Съдът прие и ДНК експертизите, които доказват, че именно Николов е бил зад волана на мощния джип, помел колата на Цветков.

В съдебна зала бяха изслушани 5 вещи лица, които отговориха на всички въпроси за експертизата, която доказва, че в момента на катастрофата Кристиян Николов е бил седнал зад волана след употребата на кокаин, амфетамин и марихуана. Експертите отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Едното от заключенията на вещите лица е за висока концентрация на наркотичните вещества в кръвта на подсъдимия.

Приятелката на Кристиан Николов: Той пи успокоителен чай преди катастрофата

"Според концентрацията, която е 232 нанограма на милилитър, установена в подсъдимия, за кокаина специално означава две възможности - или, че е взета непосредствено няколко часа преди пробата като единична концентрация", каза адвокатът на наследниците на Милен Цветков Менко Менков.

А вторият вариант е тази концентрация да се дължи на зависимост и редовна употреба на дрога. Според експертите при инцидентно взимане на наркотици максималната концентрация би била до 100 нанограма на милилитър кръв, а не 232 нанограма.

"Концентрацията на наркотичните вещества, най-вече за кокаина и за амфетамините. И най-вече, че беше разбита на пух и прах защитната теза, че едва ли не е било възможно тези наркотични вещества да са приети чрез случайна употреба на Егермайстер, в който някой без да знае подсъдимият, може да е сложил наркотично вещество", каза още Менков.

Според експертите наркотиците са били взети по един от трите традиционни начина - чрез т.н. шмъркане, чрез пушене или венозно.

"Категорично означава, че е бил под влиянието, съгласно отговора на вещите лица", допълни Менков.

Показания като свидетел даде и сестрата на подсъдимия - Анна Николова. Тя разказа, че преди обяд Кристиян се оплакал, че го боли глава. Веднага след катастрофата се чули по телефона и от него разбрала, че имало пострадал, на когото Кристиян бил помогнал.

Предстои съдът да изслуша и експертизата, според която в момента на катастрофата Кристиян Николов е управлявал автомобила с 97 км. ч. и не е направил опит да спре преди фаталния удар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечният град е готов за старта на Евро 2020
Вечният град е готов за старта на Евро 2020
Трима български боксьори на ринга в Сърбия днес
Трима български боксьори на ринга в Сърбия днес