НОВИНИ

Янаки Стоилов организира по-широк дебат за прекрояването на т.нар. съдебна карта

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:31, 10.06.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Лаура Кьовеши пристига днес в България. Европейският главен прокурор ще има среща в Министерство на правосъдието със служебния министър проф. Янаки Стоилов. С прокурорската колегия на ВСС Кьовеши ще обсъди попълването на европейските делегирани прокурори, които да разследват злоупотребите с евросредства.

Очевидно, че темата за попълването на българските делегирани европейски прокурори ще бъде основна тема на разговор. Това стана от проф. Янаки Стоилов, който каза, че по време на среща с европейските правосъдни министри, на която е присъствал, Кьовеши е повдигнала въпроса, че страните трябва да попълнят броя на предварително предвидените делегирани прокурори.

Започва официалната визита на Лаура Кьовеши в България

Кьовеши ще се срещне и с главния прокурор Иван Гешев, по чиято покана идва в България. На срещата се очаква да обсъдят взаимодействието в разследването на злоупотреби с евросредства.

Утре в 12.00 часа в Дома на Европа Лаура Кьовеши ще даде кратко изявление пред медиите и ще отговори на въпроси.

Правосъдният министър Янаки Стоилов коментира темата за прекрояването на т.нар. съдебна карта, т.е. предложението да бъдат закрити районните съдилища, в които работят до трима съдии и те да станат териториални поделения на близки до тях, по-големи районни съдилища.

Проф. Стоилов коментира, че през изтеклите две седмици е имал редица срещи, както със Съюза на съдиите, така и с адвокатурата и други представители на правните професии, на които всички са изразили своите притеснения, че ще бъдат закрити районни съдилища. Според министъра това би довело до ограничаване на достъпа до правосъдие на хората.

По тази причина Янаки Стоилов организира и по-широк дебат в Съдебната палата в началото на следващата седмица, за да се търси най-правилното решение.

"Има много спонтанни прояви в страната и аз смятам, че този въпрос не може да бъде решаван ведомствено, защото той засяга подсъдността. Той засяга достъпа и ефективността на правосъдието. Тези въпроси трябва да бъдат обсъждани по-задълбочено и комплексно и не могат да бъдат въведени в действие без необходимите законодателни промени", каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасност от градушки следобед
Опасност от градушки следобед
Ветово представи изложба с бостански плашила от подръчни материали
Ветово представи изложба с бостански плашила от подръчни материали