НОВИНИ

Ветово представи изложба с бостански плашила от подръчни материали

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 10.06.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Нетрадиционна изложба във Ветово. Местните хора изработиха весели бостански плашила от подръчни материали. Подредиха ги в центъра на града, за да носят настроение и усмивки.

За броени минути забавните плашила се превърнаха в любим декор за селфи. Пред тях се спираха и малки, и големи. А самите автори на плашилата с любов разказваха как са ги направили.

"Използвах част от гардероба на внуците си, мои работи. Тук вложих творчество малко при рисуването", споделя Цонка Дамянова.

Идеята за конкурса дошла през зимата, когато местното читалище почти спряло дейността си заради пандемията и хората се затворили вкъщи.

"Решихме да се върнем и във времето назад, когато това е била една традиция в домовете на хората. Те са поставяли чучелата в своите селскостопански дворове, за да предпазят продукцията си от нашествие на птици. Даже и звънци са слагали. Плашилото да дърпа звънеца по някакъв начин и той да звъни", обясни Янка Колева – секретар на "Никола Йонков Вапцаров - 1909 г.".

Плашилата са много различни, всяко с характера си – усмихнати, сериозни, нагиздени, кокетни, с надничащи от джобовете парцалени кукли. Днес рядко може да се види бостанско плашило на полето. Но който има носталгия по отминалото детство или желание да запознае детето си с позабравената традиция, да заповяда във Ветово.

Репортаж на Даниела Василева, Светослав Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов организира по-широк дебат за прекрояването на т.нар. съдебна карта
Янаки Стоилов организира по-широк дебат за прекрояването на т.нар. съдебна карта
Журналистите на БНТ с отличие за отразяване проблемите на българския език
Журналистите на БНТ с отличие за отразяване проблемите на българския език