НОВИНИ

Проверяват "Пирогов" за фалшиви хоспитализации

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
10:36, 10.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Проверяват "Пирогов" заради съмнения за източване на Здравната каса. Междинни резултати от проверка на казуса са показали, че две клиники лекували пациенти фиктивно. Данните от неприключилата проверка изнесе заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Здравната каса проверява историите на заболяванията на около 900 души с коронавирус, лекувани в "Пирогов", които месец след изписването били приети отново с други диагнози.

"Главно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. На този етап имаме пациенти, които са казали, че не са лежали там. Те очевидно нямат и тези диагнози по първоначални данни", заяви д-р Димитър Петров, заместник-министър на здравеопазването.

До момента са проверени около 30% от съмнителните хоспитализации, а проверките на Здравната каса продължават. В зависимост от резултатите ще се решава какви действия да бъдат предприети.

Д-р Димитър Петров допълни, че е възможно да бъде сменен директорът на лечебното заведение, ако нарушенията са мащабни.

От Здравната каса отказаха коментар с аргумента, че проверката им още не е приключила. В писмена позиция от "Пирогов" заявиха, че болницата е сред най-проверяваните в страната и в момента там вървят едновременно 6 различни проверки.

Здравното министерство ще проверява и Националната хематологична болница, която не била управлявана добре през последните години и била в тежко финансово състояние.

"Тя е под заплаха за декапитализация. Подобно на "Александровска" болница. Очевидно се вижда неефективно управление. Няма съществени причини тази болница да не работи ефективно", каза още зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Възможно е ръководството на болницата да бъде сменено. Министерството имало план за оздравяването ѝ. В писмена позиция от Националната хематологична болница посочват, че болницата е приключила миналата година с положителен финансов резултат.

Приходите ѝ са се увеличили, заради привличането на повече пациенти. За 4 години просрочените задължения били намалени от 23 на 18 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън на посещение в Европа: Президентът на САЩ коментира отношенията с Русия
Байдън на посещение в Европа: Президентът на САЩ коментира отношенията с Русия
Катастрофа между два буса в Пловдив
Катастрофа между два буса в Пловдив