Как наградата на херцога на Единбург помага на младите хора?

от БНТ
08:56, 10.06.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

От 2014 година у нас се връчва наградата на херцога на Единбург на младежи с интерес към доброволчеството и инициативността. Основната ѝ цел е да мотивира младежите и да им помогне в тяхното професионално и личностно развитие. За нея разказа Лилия Харизанова, национален директор на Международна награда на херцога на Единбург – България.

Историята на наградата датира от 1956 година, когато принц Филип, херцогът на Единбург и съпруг на кралцица Елизабет Втора, се вдъхновява от своя директор. По това време младите момчета са имали свободно време между завършването на училище и военната служба.

Идеята на принца била да предизвика по някакъв начин емоционално и физически младите момчета да се включат в различни дейности. В началото наградата започва да се предлага само за момчета, но по-късно и за момичета.

За да получат приза, младежите се съревновават сами със себе си в четири ключови направления - лични умения, доброволчество, физическа активност и приключенско пътуване.

В България наградата започва да се предлага през 2014 година благодарение на Теодор Василев, който чува за нея от младежи във Великобритания. Към момента над 650 млади човека в страната откриват своя потенциал и се включват в надпреварата. За усилията си те получават международен сертификат, признат в над 130 държави, и значки, които се връчват на специална церемония.

Вижте повече във видеото

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зоя Велинова с награда за репортажите си срещу тютюнопушенето
Зоя Велинова с награда за репортажите си срещу тютюнопушенето
Пет млади играчи, които да следим на Евро 2020
Пет млади играчи, които да следим на Евро 2020