НОВИНИ

Как наградата на херцога на Единбург помага на младите хора?

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 10.06.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

От 2014 година у нас се връчва наградата на херцога на Единбург на младежи с интерес към доброволчеството и инициативността. Основната ѝ цел е да мотивира младежите и да им помогне в тяхното професионално и личностно развитие. За нея разказа Лилия Харизанова, национален директор на Международна награда на херцога на Единбург – България.

Историята на наградата датира от 1956 година, когато принц Филип, херцогът на Единбург и съпруг на кралцица Елизабет Втора, се вдъхновява от своя директор. По това време младите момчета са имали свободно време между завършването на училище и военната служба.

Идеята на принца била да предизвика по някакъв начин емоционално и физически младите момчета да се включат в различни дейности. В началото наградата започва да се предлага само за момчета, но по-късно и за момичета.

За да получат приза, младежите се съревновават сами със себе си в четири ключови направления - лични умения, доброволчество, физическа активност и приключенско пътуване.

В България наградата започва да се предлага през 2014 година благодарение на Теодор Василев, който чува за нея от младежи във Великобритания. Към момента над 650 млади човека в страната откриват своя потенциал и се включват в надпреварата. За усилията си те получават международен сертификат, признат в над 130 държави, и значки, които се връчват на специална церемония.

Вижте повече във видеото

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоя Велинова с награда за репортажите си срещу тютюнопушенето
Зоя Велинова с награда за репортажите си срещу тютюнопушенето
Пет млади играчи, които да следим на Евро 2020
Пет млади играчи, които да следим на Евро 2020