НОВИНИ

Мая Манолова: Разрешенията за прилагане на СРС-та са незаконни

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 10.06.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Исканията и разрешенията за прилагането на специални разузнавателни средства, с които са били подслушвани политици, са незаконни. Това заяви Мая Манолова, съпредседател на "Изправи се! Мутри вън!" в "Денят започва".

"От формална гледна точка всичко е наред. Прокуратурата иска, твърди държавен преврат, и Специализираният съд го разрешава. Въпросът е как е мотивирано това искане. От СРС-тата, които са в публичното пространство, се вижда, че няма абсолютно никакви доказателства, никакви факти за участия в такива действия. Самото искане е незаконно и самото разрешение е незаконно", заяви Манолова

По думите ѝ става дума и за подслушване на обикновени граждани - предприемачи, счетоводители, хотелиери, които са доброволци в платформата "Изправи се.БГ". Хората от екипа ѝ са били подслушвани в продължение на месеци, считано от 17 август. След това исканията и разрешенията за прилагане на СРС-та са били удължавани многократно.

"Искането е обосновано с извършването на тежко престъпление по чл. 95 от Наказателния кодекс, а именно - подготовка за участие в преврат, въоръжено въстание, бунт, което се наказва с лишение от свобода над 10 години. Изключително тежки обвинения, които са мотивирали Специалния наказателен съд да издаде тези разрешения за прилагане на СРС", заяви Манолова

Подслушвани ли са български политици?

"Когато една партия се срасне с държавата, когато един лидер като Борисов се олицетворява с държавата, той приема всяко едно искане за оставка като държавен преврат", добави още тя.

Манолова обяви, че днес ще се срещне с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, за да му предостави документи по отношение на скандала със специалните разузнавателни средства.

Тя коментира и ситуацията със санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ на няколко български лица.

"Американското правителството свърши това, което българското правителство и българската държава не желаят да вършат. Всъщност очакването на хората не е американците да вадят фрапантни случаи на корупция, корумпирани лица, фирми и корупционни схеми. Очакването на хората това е да правят българските институции, българската държава, българското правителство", коментира Манолова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Убеден съм, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила
Даниел Митов: Убеден съм, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила
САЩ дарява 500 млн. дози от ваксината на Пфайзер на над 100 държави
САЩ дарява 500 млн. дози от ваксината на Пфайзер на над 100 държави