НОВИНИ

Подслушвани ли са български политици?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:25, 25.05.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Специализираният наказателен съд обяви, че не е давал разрешения за подслушване на опозиционни политици, включително и на служебния премиер Стефан Янев. От "Изправи се! Мутри вън!" поискаха Националното бюро за контрол на СРС-тата да проверят дали са подслушвани пред последната година. Протестиращи пред ДАНС затвориха движението по бул. "Черни връх".

От Специализирания наказателен съд обявиха, че във връзка с твърденията на "Демократична България" за издадени от съда разрешения да бъдат подслушвани политици е направена проверка в съдебните регистри. Тя е установила, че Спецсъдът не е издавал разрешение да бъде подслушван настоящия премиер, нито лица от споменатите в медиите политически формации.

От съда припомнят още, че Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства прави проверка всяка година. Нарушения не са открити, дори е отбелязано, че съдебният контрол върху тези искания е значително завишен.

По-късно от формацията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!" поискаха именно Националното бюро за контрол на СРС-тата да провери дали техни активисти и протестиращи са подслушвани през последната година. Мая Манолова е заявила проверката за нея да обхваща и периода около предишните кметски избори.

"Това е начинът да се противопоставим на замитането на следите. Защото и до нас достига информация, че се унищожават веществени доказателствени средства, че ще бъде потулен този огромен скандал", заяви Мая Манолова, лидер на "Изправи се! Мутри вън!".

Арман Бабикян каза, че имат информация, че именно Специализираният наказателен съд е давал разрешения да бъдат подслушвани, въпреки твърденията на съда, че това не е така.

"Ако Спецсъдът продължава да настоява за това, а, разбира се, и обикновени съдилища, ще се наложи след като изчакаме законоустановения срок, ние да обявим номерата на делата, които се намират там по линия на БОП, Терор и т.н.", коментира Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!".

В същото време протестиращи, предвождани от бившия служител в ДАНС Росен Миленов и настоящия зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Тодор Стоянов, блокираха бул. "Черни връх" пред входа на Агенцията. Те настояват разследващи полицаи да влязат в ДАНС и да проверят дали се унищожават доказателства за подслушвани опозиционни политици.

"Искаме цялата информация, която е събирана в тази служба да бъде разсекретена, т.е. да стане публично достояние", заяви Росен Миленов.

"Моята работа от 9 юли е била всеки ден на протеста. За да може сега България да има надежда. За едната надежда и за едната справедливост съм бил всеки ден тук. И когато в България има протест, който гони мафията, аз винаги ще бъда тук независимо какво работя, къде работя и кога работя", посочи Тодор Стоянов, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Протестът пред ДАНС блокира движението на градския транспорт и автомобилите между кръстовището с бул. "Вапцаров" и Хладилника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аномалия в COVID данните в информационния портал - от 3 дни броят на заразените медици намалява
Аномалия в COVID данните в информационния портал - от 3 дни броят на заразените медици намалява
Министър Минеков представи екипа си
Министър Минеков представи екипа си