НОВИНИ

Режимът на Минск срещу опозицията: Признания, направени под натиск

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:41, 25.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Все повече авиокомпании се присъединяват към призива на европейските лидери да спрат полети над територията на Беларус.

Едни от най-големите авиопревозвачи буквално опразниха от свои самолети въздушното пространство над Беларус. Това е видимо за всеки. Данните от Flightradar - международната система за проследяване на полетите, показват, че над Беларус все още летят самолети на руските авиокомпании и товарни полети.

Иначе Беларус се намира на основен въздушен коридор между Европа и Азия. Авиокомпаниите ще трябва да заобикалят страната, като увеличат времето за пътуване и оперативните разходи.

От страна на Белавия, беларуския авиопревозвач, вече обявиха, че започват да връщат парите за закупени билети до Лондон и Париж до края на октомври поради невъзможност да ги изпълняват.

Властите в Минск поискаха дори международни експерти да разследват задържането на самолета.

Случващото се на земята и във въздуха на Беларус продължава да предизвиква реакции от света. Показателни бяха думите на председателя на Европейския съвет и на генералния секретар на НАТО.

"Обсъждахме международни въпроси и, разбира се - първата и най-важна тема беше абсолютно неприемливото, шокиращо и скандално принудително приземяване на самолет в Беларус. Това е заплаха за международната сигурност и е причината 27-те държавни и правителствени ръководители да се съгласят не просто да осъдим случилото се, но и да наложим санкции, сред които и икономически", посочи Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Принудителното приземяване на пътнически полет от страна на Беларус беше опасно и неприемливо. Това е държавно отвличане и то показва как режимът в Минск атакува основни демократични права и ограничава свободата на изразяване и независимите медии. Приветствам допълнителните мерки, приети от ЕС. Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега трябва да бъдат освободени незабавно", коментира Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Какъв резултат ще имат тези призиви - очакваме да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евролидерите обсъдиха "зелената сделка" и одобриха Ковид сертификатите
Евролидерите обсъдиха "зелената сделка" и одобриха Ковид сертификатите
Юлиан Ангелов: Няма такова нещо - не плащаш данъци в България, нямаш право да гласуваш
Юлиан Ангелов: Няма такова нещо - не плащаш данъци в България, нямаш право да гласуваш