НОВИНИ

Брюксел наложи нови санкции на Минск след принудителното приземяване на самолет

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:34, 25.05.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Все повече авиокомпании се присъединяват към призива на европейските лидери да спрат полети над територията на Беларус. Решението да се забрани на беларуски авиокомпании да летят до Европейския съюз беше взето на срещата на върха в Брюксел. Мащабът на санкциите се разширява след принудителното приземяване на самолет на "Райънер" в Минск и задържането на двама от пътниците.

Все по-трудно е да се повярва на версията на Минск: че самолетът на "Райънер" не е принуждаван от беларуски изтребител МиГ-29 да обърне преди границата с Литва и че е бил получен сигнал за бомба на борда от ХАМАС.

От групировката отрекоха да за отправяли подобна заплаха. А задържането на Роман Протасевич след кацането разсейва всяко съмнение за целта на беларуските власти. 26-годишният опозиционен журналист, който работи от Полша и Литва и насърчава протестите срещу президента Лукашенко, отдавна е в списъка на противниците на режима му.

Протасевич е бил в Атина, за да отрази посещение на Светлана Тихановска - лидерката на беларуската опозиция, която също действа в изгнание от Литва.

Според очевидци при отклоняването на самолета журналистът е споделил, че в Минск го очаква смъртна присъда. Беларуската държавна телевизия отхвърли като лъжливи твърденията, че Протасевич е в болница в тежко състояние и излъчи видео, в което той твърди, че е добре.

"Намирам се в център за задържане номер 1 и мога да заявя, че нямам здравословни проблеми, включително със сърцето или други органи. Отношението на служителите към мен е коректно и законосъобразно. Продължавам да сътруднича на следствието и давам показания с признания за организирането на масови безредици в Минск", сподели Роман Протасевич, журналист.

Европейският съюз за радио и телевизия разпространи само стоп-кадър заради опасения, че видеозаписи, направени и разпространявани при подобни обстоятелства, могат да противоречат на международното право. Родителите на журналиста са убедени, че над сина им е оказан натиск.

"Това не са негови думи, не е неговата интонация, изглежда много резервиран и се вижда, че е нервен. Много е вероятно носът му да е счупен, защото формата му е променена, а от лявата страна се вижда, че има пудра", смята Дмитрий Протасевич, баща на арестувания журналист.

Седем активисти от миналогодишните протести, включително и известния опозиционер Павел Северинец, бяха осъдени на затвор от четири до седем години в Беларус по обвинения, подобни на отправените срещу Роман Протасевич - за "организиране на масови вълнения".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вики Томова започна блестящо на Ролан Гарос
Вики Томова започна блестящо на Ролан Гарос
16 500 фенове за финала в Шампионска лига
16 500 фенове за финала в Шампионска лига