НОВИНИ

Великобритания прекрати лицензите на всички авиопревозвачи на Беларус

отклонения самолет евролидерите обсъждат допълнителни санкции беларус
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:52, 24.05.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Британският регулатор преустанови лиценза на беларуската авиокомпания "Белавия" да извършва полети до Обединеното кралство. На самолетите на британските авиокомпании ще им бъде забранено да летят над територията на Беларус, съобщи днес министърът на транспорта Грант Шепс в пост в Туитър.

Той подчерта, че е "инструктирал Управлението за гражданска авиация на Великобритания да поиска от авиокомпаниите да избягват въздушното пространство на Беларус".

"Освен това прекратих действията на разрешителните за дейността на беларуския превозвач "Белавия", написа министърът.

В днешното си изказване пред британския парламент министърът на външните работи Доминик Рааб заяви, че инцидентът със самолета на "Райънеър" "представлява опасност за гражданските полети и е абсолютно и грубо нарушение на нормите на международното право и на международната практика, от които се ръководи гражданската авиация".

Скандал след отклонен самолет в Минск, заточен опозиционер бил на борда

Инцидентът в Минск ще бъде тема за разговор между лидерите на Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) на срещата на върха, която ще се проведе през юни в Корнуол. Според външния министър, в случая става въпрос за атака срещу международната система и Чикагската конвенция.

След отклонения самолет: Евролидерите обсъждат допълнителни санкции за Беларус

Управлението за гражданска авиация на Великобритания прекрати до второ нареждане разрешенията за полети в страната на всички авиопревозвачи от Беларус, включително на компания "Белавия" и чартърните компании, става ясно от съобщение на регулатора.

Сериoзен международен отзвук след отклонения в Беларус самолет

"Управлението за гражданската авиация уведоми също така всички регистрирани в Обединеното кралство авиокомпании за изискването да избягват полети над която и да е част от територията на Беларус", се казва още в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист намали преднината на Левски
Рилски спортист намали преднината на Левски
Започна срещата на върха на лидерите от ЕС
Започна срещата на върха на лидерите от ЕС