НОВИНИ

Сериозен международен отзвук след отклонения в Беларус самолет

сериoзен международен отзвук отклонения беларус самолет
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:52, 23.05.2021
Чете се за: 03:52 мин.
По света

Гръцкото външно министерство публикува изявление, остро осъждащо принудителното отклоняване на полета на пътнически самолет на компанията "Райънеър" по маршрут Атина-Вилнюс до Минск, Беларус.

"Гърция категорично осъжда държавното отвличане, което се случи днес и доведе до принудителното кацане на "Райънеър" FR 4978, който изпълняваше полет по маршрута Атина-Вилнюс, в Минск, Беларус. На борда на самолета имаше общо 171 пътници, 11 от които са гръцки граждани. Този акт, който застраши живота на всички пътници, е неприемлив. Призоваваме за незабавно освобождаване на самолета и всички пътници, за да могат да достигнат крайната си дестинация.", се казва от ведомството.

"Осъждаме незаконния арест на белоруския активист Роман Протасевич, който е заплашен от смъртно наказание в Беларус. Г-н Протасевич беше част от делегация, водена от лидера на беларуската опозиция Святлана Тихановская, която наскоро присъства на форум в Делфи.

За Гърция защитата на основните ценности като демокрацията, върховенството на закона и правата на човека е въпрос на принцип. Ние вярваме, че подобни практики, които ни връщат към други времена и които не са подходящи за никоя цивилизована държава, не трябва да остават без отговор.", пишат още от външното министерство на Гърция.

Гръцката страна е в тясна координация с останалите държави-членки на ЕС и очаква този въпрос да бъде подробно разгледан на предстоящия Европейски съвет, се допълва в позицията.

Скандал след отклонен самолет в Минск, заточен опозиционер бил на борда

Френският външен министър призова европейските държави да отговорят решително на действията на Минск.

Льо Дриан нарече принудителната промяна в курса на полета от беларуските власти "недопустима".

"Нуждаем се от решителна и единна реакция от европейските страни," каза той и призова за незабавно разрешение за напускане на Беларус "за всички пътници от този полет, включително евентуалните беларуски опозиционери".

9 френски граждани са летели на борда на самолета, който кацна принудително по решение на властите в Минск, съобщи телевизионният канал BFM, позовавайки се на дипломатически източник.

Снимка: Архив/БГНЕС

Великобритания предупреди Беларус, че принудителното отклоняване в Минск на полет на "Райънеър" от Атина до Вилнюс, с издирван опозиционен активист на борда, ще има "сериозни последици".

Обединеното кралство е разтревожено от съобщенията за ареста на журналиста Роман Протасевич и обстоятелствата, довели до принудителното му задържане в Минск, написа в Туитър външният министър на Великобритания Доминик Рааб.

Снимка: Архив/БГНЕС

Координираме се с нашите съюзници. Това необичайно действие на (президента Александър) Лукашенко) ще има сериозни последици, допълни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният в Минск самолет излетя по маршрута си към Вилнюс
Задържаният в Минск самолет излетя по маршрута си към Вилнюс
30-та юбилейна церемония за наградите "Аскеер"
30-та юбилейна церемония за наградите "Аскеер"