НОВИНИ

Карлос Насар в поредицата "Спортните таланти на България"

„Докоснат от Господ“ е седмият филм от поредицата на БНТ "Спортните таланти на България" и представя състезателя по вдигане на тежести Карлос Насар.

карлос насар
bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 13.04.2024
5260
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Съвременният български спорт може да се похвали с феномен. Това е щангистът Карлос Насар.

Роден в Париж и израснал в Червен бряг, 19-годишният Насар чупи рекорд след рекорд и става шампион на почти всяко голямо състезание, в което участва. Българската национална телевизия реализира първия филм за живота на този необикновен спортист с дарба да покори света.

Продукцията разкрива непознати детайли от живота на българския щангист, потапя ни в пъстрия му и нелек житейски път и ни дава възможност да вникнем в невероятните природни дадености на момчето, което пренаписва българската история в този спорт с всеки свой опит.

Религията и Бог са основни елементи от семейните ценности, с които е закърмен. А грехът и изкуплението са неделима част от живота му, без които не можем да разберем специфичната душевност на този голям талант. Непрекъснатата въртележка от върха до дъното и обратно правят Карлос Насар пословичен пример, че животът е непрекъснат цикъл от успехи и падения.

С последния си световен рекорд - 223 килограма в движението „изтласкване“ в категория до 89 кг от Гран при на Доха, Катар, всички български и световни специалисти във вдигането на тежести са категорични, че 19-годишният Насар ще спечели минимум медал на предстоящите Олимпийски игри в Париж това лято.

Неговите неограничени възможности и лекотата, с която вдига тонове килограми всеки ден, обаче му вдъхват вяра, че той не само ще вземе медал, но вероятно ще стане и олимпийски шампион.

Нещо, което не се е случвало в българските щанги от 2004 година, когато Милен Добрев печели злато в Атина.

„Моята мечта и моето задължение към вече покойния ми треньор Илиян Илиев е едно – да стана олимпийски шампион. Трябва да изпълня обещанието си към човека, който ми даде всичко в този спорт“, казва Насар пред БНТ.

„Аз вдигам тежести, които никога не са били вдигани досега. Вероятно съм докоснат от Господ, тази сила, която имам – идва от него. Илиян Илиев казваше, че с хора като мен Господ показва, че съществува“, добавя той.

„Той ще стане олимпийски шампион с рекорд“, вярва майка му Поля Иванова.

Във филма говорят още бабата и дядото на Карлос – Мая Цонева и Лазар Цонев, любимата му учителка – Добринка Здравкова, синът на неговия първи треньор – Павел Христов, докторът, който спасява ахилеса на Карлос след битовия инцидент от месец май 2023 г. д-р Евгени Нешев, физиотерапевтът Галин Рангелов и кондиционният треньор Виктор Нинов.

Филмът "Докоснат от Господ" е с продължителност от 28 минути. Негов автор е журналистът от БНТ Бюлент Мюмюнов, режисьор е Емил Минков, оператори - Николай Балкански и Станислав Златев.

Още от поредицата "Спортните таланти на България":

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нюкасъл отново изнесе лекция на Тотнъм на "Сейнт Джеймсис Парк"
Нюкасъл отново изнесе лекция на Тотнъм на "Сейнт Джеймсис Парк"
Капитанът на Лудогорец Антон Недялков поднови тренировки с първия отбор
Капитанът на Лудогорец Антон Недялков поднови тренировки с първия отбор