НОВИНИ

Йоана Илиева в поредицата "Спортните таланти на България"

„В името на сабята“ е четвъртият филм от поредицата на БНТ "Спортните таланти на България" и представя най-успешната ни състезателка по фехтовка Йоана Илиева

йоана илиева поредицата спортните таланти българия
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 28.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Йоана Илиева – момичето, което пише история в българската фехтовка. Само на 22 години, тя завоюва бронзов медал на сабя на световното първенство в Милано през 2023 г. Това е и първо отличие за страната ни от шампионат на планетата след 36-годишно чакане. Освен това, медалът е исторически за България от такъв форум в историята на женската сабя.

Този медал красноречиво говори за таланта, който тя притежава. Много повече обаче са усилията и трудът, които полага в залата. Рамо до рамо с нея е и треньорът, извел я до отличия и медали във всяка една възраст – Ивайло Воденов.

„В името на сабята“ е четвъртият филм от поредицата на БНТ "Спортните таланти".

В него ще видите Йоана такава, каквато малко хора я познават – емоционална, откровена и благодарна. Пред камерата на БНТ тя разказва за своето семейство, трудния житейски път, през който е преминала, както и за хората, благодарение на които остава в този спорт. Основна роля за това има и дядо й - като дете Йоана заявява на своите родители, че иска да стане рицар, а човекът, който най-силно вярва в нея, е именно той. Сега тя се състезава и заради него.

Освен индивидуални успехи, Йоана прави фурор и с националния женски отбор на сабя, с който имат 11-о място на световното първенство в Милано, четвърто на европрейските игри в Полша и първи места на Световни купи, които са важни за спечелване на отборна квота за олимпийските игри в Париж.

Името на филма е вдъхновено от историята и образа, които има спортът фехтовка. През вековете той винаги е свързван с думите достойнство и чест. А днес Йоана Илиева, само на 22 години, със сабя в ръка не спира да защитава както своята чест, така и тази на България.

Автор на филма е Десислава Францова, а оператори са Николай Балкански и Станислав Златев. Режисьор е Емил Минков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворително дрифт шоу събра средства за лечение на млад мъж, пострадал при катастрофа
Благотворително дрифт шоу събра средства за лечение на млад мъж, пострадал при катастрофа
Земеделци пред фалит заради забавянето на държавна помощ и субсидии
Земеделци пред фалит заради забавянето на държавна помощ и субсидии