НОВИНИ

Емил Нейков в поредицата "Спортните таланти на България"

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
15:30, 16.03.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
страхотно емил нейков европейска титла младежите
Слушай новината

На 22 години и вече с три медала от световни първенства и три медала от европейски шампионати при младежите, като в това число и титли - това е сериозния актив на младия ни състезател по гребане. Спечелил първото си отличие от голям шампионат още на 18 години, Емил Нейков продължава традицията в семейството.

Емил Нейков започва да се занимава с гребане, след като минава през други спортове като плуване, ски и волейбол. Въпреки желанието на неговите родители - олимпийската шампионка Румяна Нейкова и треньорът извел Руми до олимпийския връх Свилен Нейков, синовете им Емил и Марио да поемат в различна посока, в крайна сметка и двамата се насочват към гребните лодки.

И очевидно имат талант за това. Разбира се най-трудното е, че те винаги ще бъдат сравнявани със своите родители, но както казва Емил "всеки минава по своя път".

"Заглавието на филма "Цикличност" е събирателно за много неща. Гребането е от групата на така наречените "циклични спортове", в тази сфера всичко се отброява по олимпийски цикли, освен това Емил повтаря цикъл, по който са минали и неговите родители, които сега са негови треньори", обяснява авторът на филма Цветелина Абрашева.

В спорт, в който върховото развитие се достига след 27 - 28 годишна възраст, спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж от Емил е една мечта, казва Руми Нейкова. Със сигурност негова цел ще бъдат и следващите два олимпийски цикъла. Но, защо да не го видим под петте преплетени кръга още догодина.

Продължителността на филма е 28 минута, негов автор е Цветелина Абрашева, режисьор е Йоанна Капанова, оператори - Миглена Гайдарова и Огнян Колчаков.

В поредицата "Спортните таланти" БНТ вече представи Стилияна Николова и Юлияна Янева.

Сред главните герои на следващите филми от поредицата „Спортните таланти на България“ са Александър Николов (волейбол), Илия Груев мл. (футбол), Йоана Илиева (фехтовка), Петър Мицин (плуване), Карлос Насар (вдигане на тежести), Изабела Янкова (планинско колоездене), Божидар Саръбоюков (лека атлетика), Пламена Миткова (лека атлетика) и др. До края на 2023 г. БНТ 3 ще излъчва по един филм в месеца – всяка последна сряда през август, септември, октомври, ноември и декември, а с настъпването на 2024 г. и с наближаването на Олимпийските игри в Париж ще бъдат излъчвани по два филма.

Гледайте документалните филми „Между световете“ за гимнастичката Стилияна Николова и "Фениксът на българската борба" за състезателката по борба Юлияна Янева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа на АМ „Хемус“, посока София, движението е ограничено
Катастрофа на АМ „Хемус“, посока София, движението е ограничено
Локомотив Пловдив си тръгна с три точки след гостуване на Славия
Локомотив Пловдив си тръгна с три точки след гостуване на Славия