НОВИНИ

Александър Николов в поредицата "Спортните таланти на България"

„Волейболно ДНК“ е петият филм от поредицата на БНТ "Спортните таланти на България" и представя един от най-успешните български волейболисти Алекс Николов

александър николов поредицата спортните таланти българия
bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 15.01.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Навършващият 20 години в края на ноември Aлександър Николов е един от най-прогресиращите и талантливи волейболисти в България. Стартирал в Левски и преминал през колежанското първенство на САЩ с тима на Лонг Бийч, в момента Алекс играе своя втори сезон с Кучине Лубе Чивитанова в италианското първенство и е основен състезател в националния отбор на страната ни.

Александър влиза във волейболната зала още на ранна детска възраст. Сам казва, че не знае кога точно се е случило това, но първите му спомени от тренировки са в Италия и Франция. Там е, разбира се, заради баща си Владимир, дългогодишен играч и капитан на представителния тим на България, който тогава защитава цветовете на клубните Кунео и Лион.

Младата ни спортна звезда определя своето семейство като „90 процента волейболно“. Освен баща му, майка му Мая също е волейболистка и именно в залата става запознанството на семейство Николови. Във фамилията присъствието на хора, занимаващи се с този спорт, е изобилно, а един от братята на Алекс – Симеон, който това лято на 16-годишна възраст дебютира за мъжкия ни национален тим, също се е устремил убедително към голямата сцена.

“Александър не върви по моя път. Той върви по своя собствен!“ категоричен е Владимир Николов. Но въпреки това двамата имат много сходства - в ценностите, в разбирането им за честта и отговорността да защитават цветовете на родината на игрището, в мечтата за участие на Олимпийски игри и в това какво означава волейболът в живота им.

Откъде идва и от какво е изградено "волейболното ДНК" на Николови можете да видите във филма, който ще бъде излъчен за първи път по БНТ 3 на 29 ноември (сряда) от 20:00 ч.

Продукцията е с продължителност от 28 минути. Автор на филма е Калин Гугов, режисьор е Андрей Дочев, оператори – Владимир Богдански, Любен Бързаков и Николай Балкански.

"Волейболно ДНК" е петият филм от поредицата на БНТ "Спортните таланти на България".

В поредицата вече бяха представени Стилияна Николова, Юлияна Янева, Емил Нейков и Йоана Илиева.

Гледайте филма "Волейболно ДНК" излъчен премиерно на 29 ноември 2023 г. по БНТ 3!

Всички епизоди от поредицата може да гледате отново - всяка събота от 15:00 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онс Жабер и Мира Андреева оформиха интригуващ дуел във втория кръг на Australian Open
Онс Жабер и Мира Андреева оформиха интригуващ дуел във втория кръг на Australian Open
Жена от Шумен даде над 3500 лв. на измамници след комуникация през мобилно приложение
Жена от Шумен даде над 3500 лв. на измамници след комуникация през мобилно приложение