НОВИНИ

Пламена Миткова в поредицата "Спортните таланти на България"

"Полет над метри" е тринадесетият филм от поредицата "Спортните таланти на България", който представя състезателката по лека атлетика Пламена Миткова.

лекоатлетката пламена миткова въпрос световното първенство заради контузия
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 05.08.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

"Полет над метри" е 13-ият филм от поредицата "Спортните таланти на България". Той разказва историята на талантлива лекоталетка Пламена Миткова - световна шампионка за девойки в скока на дължина.

Пламена е родена през 2004 година в Пловдив. Спортният й път започва в художествената гимнастика на 7 години, но на 11 години променя посоката и започва да тренира лека атлетика в ЛК "Локомотив Пловдив" при треньора Ивайло Русенов. Двамата работят и до днес, а успехите им до момента са доказателство за доброто им партньорство.

Пламена е световна шампионка за девойки от шампионата в Кали през 2022 г. (с 6.66 м) и европейска вицешампионка за девойки от Йерусалим 2023 г. (с резултат 6.54 м), но големите й цели през тази година са свързани с европейското първенство за жени в Рим през юни и Олимпийските игри в Париж това лято.

Българката вече има сигурно място на европейското, но от мечтата й за участието на най-престижния спортен форум я делят едва 16 см. Нейният личен резултат е 6.70 м, но за квота в Париж е нужно постижение от 6.86 м или по-добро.

Тя може да се класира и по ранкинг (най-добрите 32 жени в света ще участва във френската столица през лятото), но много по-голяма сигурност би й дал скок над норматива.

"Близо сме, но трябва да настроим още малко детайли, за да стигнем до Олимпийските игри", споделя треньорът на Пламена Ивайло Русенов.

"Тя е готова физически, за да участва в Париж. При нея проблемът е дали ще може да се справи психически", казва майка й Мария Миткова.

"Уверена съм, че мога да участвам в Париж, това е голямата ми цел през тази година", добавя Пламена.

Гледайте филма "Полет над метри" за един от големите български таланти в леката атлетика - Пламена Миткова, излъчен на 10 април по БНТ 3.

Автор на продукцията е Бюлент Мюмюнов, режисьор Емил Минков, а оператор Николай Балкански.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият служебен кабинет: Президентът кани Рая Назарян на разговор още днес
Новият служебен кабинет: Президентът кани Рая Назарян на разговор още днес
Психолози убеждават мъж да не се хвърля от Аспаруховия мост във Варна
Психолози убеждават мъж да не се хвърля от Аспаруховия мост във Варна