НОВИНИ

Отново отиваме на избори - ИТН върна неизпълнен третия мандат

Пораждат се съмнения дали парламентаризмът е ефективна форма на функциониране на държавата, коментира президентът

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 05.08.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Има такъв народ" върна третия мандат на президента Румен Радев неизпълнен. Така 50-ото Народно събрание отива в историята и трябва да се готвим да изберем състава на 51-вото. Това ще е седми предсрочен вот за малко над три години.

Установихме, че нямаме особени различия с другите партии и бихме могли да вървим заедно, но политическата мъдрост в една партия не достигна, коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Благодарим за доверието, че връчихте мандата на нас. Излишно е да ви казвам какво се случи, защото беше публично. Ако има някакъв позитивизъм в това, което се случи е, че ние разговаряхме с всички политически партии без една. Това не се случи нито с първия, нито с втория мандат", каза Тошко Йорданов.

От своя страна президентът благодари на ИТН за опита да реализират мандата и коментира, че отиването на поредни избори поражда съмнение дали парламентаризмът е ефективна форма на функциониране на държавата.

"Спиралата избори продължава да се развихря и не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси, блокаж на редица институции, отчуждение на гражданите. Решението на кризата е в ръцете на политическите партии и те трябва да възприемат, че основата на създаването на успешна коалиция се кое не след изборите, а преди тях".

Румен Радев призова партиите за честна игра в предстоящите седмици и посочи, че още днес ще покани председателя на парламента Рая Назарян на разговор относно избора на бъдещия служебен премиер.

Вчера лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че въпреки усилията на преговарящите и въпреки че няма сериозни разминавания в приоритетите с повечето партии в парламента, не може да се събере мнозинство за съставяне на кабинет.

Предстои президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

За служебен министър-председател той може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият служебен кабинет: Президентът кани Рая Назарян на разговор още днес
Новият служебен кабинет: Президентът кани Рая Назарян на разговор още днес
Психолози убеждават мъж да не се хвърля от Аспаруховия мост във Варна
Психолози убеждават мъж да не се хвърля от Аспаруховия мост във Варна