НОВИНИ

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за парламент и ЕП ще са с различни цветове

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:09, 28.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Хартиените бюлетини за Народно събрание и Европейски парламент ще са с различен цвят, когато се провеждат различни избори в един ден. Това обясни пред БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Според нея така няма да има объркване сред гласуващите.

Председателят на ЦИК припомни и най-важната особеност за евроизборите, а именно изискването за уседналост. За да може един български гражданин да гласува, трябва да е живял през последните три месеца в България или в друга държава – членка на Европейския съюз и да има адресна регистрация към 9 март. Камелия Нейкова съобщи, че от утре избирателите ще могат да проверят дали присъстват в избирателните списъци и за двата вота. Утре ще бъдат изтеглени и номерата на машините за гласуване , които ще преминат удостоверяване за съответствие за изборите на 9 юни. Това ще стане в присъствието на служебния премиер.

От регистриралите се 24 партии и коалиции, поради липса на достатъчно подписи отпадна само партия "Атака". В понеделник ще са ясни и инициативните комитети, които издигат независими кандидати за Европарламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балъков дебютира начело на Локомотив София с победа
Балъков дебютира начело на Локомотив София с победа
Филип Кръстев със силен мач и гол за Цволе
Филип Кръстев със силен мач и гол за Цволе