НОВИНИ

Празнуваме Цветница! Църквата почита празника Вход Господен в Йерусалим

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:04, 28.04.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Празнуваме Цветница! Честит празник!

Традицията повелява в храмовете да се раздават осветени върбови клонки, които се отнасят в домовете за здраве и благословение.

За поколения българи празникът е с най-много именици.

От утре започва Страстната седмица, всеки ден от нея е наречен велик и свят и църквата възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста. Седмицата завършва с най-светлия празник за християните - Възкресение Христово.

Литургия за Цветница беше отслужена в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София.

"В Йерусалим всички пеели: "Осанна, благословен е идещият в името Господне, царят Израилев!". От тогава до ден днешен не е секнала тази песен - "Осанна, благословен е идещият в името Господне, царят Израилев!". Всяка година си спомняме за този тържествен вход. Всяка година посрещаме Господ Иисус Христос. Всяка година държим в ръка върбови клонки и цветя, като по този начин ставаме съучастници на всички онези, които посрещнаха тогава Христос в Йерусалим. Именно това е значението на върбовите клонки. Те не са, за да бъдат занесени за здраве, щастие, късмет и любов, и за всякакви други ритуали, които се извършват с тях. Върбовите клонки показват нашето участие в радостта на празника", каза в словото си Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод, в края на празничното богослужение за Вход Господен в Йерусалим.

Храмът се оказва тесен за всички вярващи, които са отишли да запалят свещ, да се помолят и да вземат върбови клонки, които да занесат вкъщи за здраве и благословение.

"Здраве, благоденствие, щастие и в тези трудни времена единство. Преди всичко единство на целия български народ, това пожелавам", пожела Тони Иванов.

"Да сме живи и здрави и все така усмихнати на този ден. И честит празник!", каза Патриция.

"Днешният празник е един от на-цветниите и хубави празници, опитваме се да я предаде и на нашето детенце. Всяка година посещаваме храма", обяви Лидия.

"Този празник за мен и моите близки е един от най-светлите християнски празници. Желая на всички много здраве, много доброта, защото дълбоко вярвам, че доброто ще спаси всички нас, душите ни, ще спаси България", каза Светлана.

Днес имен ден у нас празнуват над 340 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дончо Донев, Николай Желязков, Владимир Гърков и Биляна Дудова в "Арена спорт" (ВИДЕО)
Дончо Донев, Николай Желязков, Владимир Гърков и Биляна Дудова в "Арена спорт" (ВИДЕО)
Николай Желязков пред БНТ: Поставихме си високи цели, класирането ни за финал беше очаквано (ВИДЕО)
Николай Желязков пред БНТ: Поставихме си високи цели, класирането ни за финал беше очаквано (ВИДЕО)