НОВИНИ

Спасиха пострадал щъркел и малките му в село Хаджидимитрово

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 25.05.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

В казанлъшкото село Хаджидимитрово тази сутрин бе извършена акция по спасяване на семейство щъркели. От гнездото бяха извадени пет малки щъркелчета, тъй като съмненията на експертите от "Зелени Балкани" е, че единият от родителите им, който е със счупен клюн, може да ги изостави.

В неделя жители на Хаджидимитрово забелязват, че единият от щъркелите в гнездото в селото е наранен. Виждат, че клюнът му е пострадал, но нямат представа как. Веднага подават сигнал.

"В неделя преди обяд забелязахме, че единият щъркел е наранен по клюна. Наблюдавахме го през деня и вече бяхме сигурни, даже и го гледах с бинокъл да бъда по сигурен. Видяхме, че клюнът е повреден, изкривен и в края на деня качихме пост във Фейсбук", разказа Венцислав Дуцин.

На сигнала се отзовават от "Зелени Балкани", които чрез вишка се опитаха да стигнат до гнездото и да заловят пострадалата птица. Тя обаче отлетя.

"Много трудно ще уловим летяща птица, тъй като крилата са изцяло здрави, видяхте, че има нараняване само на клюна", обясни д-р Руско Петров от "Зелени Балкани".

Сега жителите на селото трябва да наблюдават щъркела и когато той изнемощее, от "Зелени Балкани" ще се опитат да го уловят, за да започнат лечението му.

"Ще опитаме да фиксираме клюна на животното или ще приложим една нова техника с 3D принтер, която ще направим протеза и тази протеза след отстраняване на частите, които, ако са вече мъртви на клюна, ще сложим протезата на тяхно място. Това е една иновативна технология, която за пръв път ще използваме. Много се надяваме да имаме успех", уточни Христина Клисурова от "Зелени Балкани".

Спасителите обаче успяха да вземат от гнездото пет малки щъркелчета, които са настанени в спасителния център "Зелени Балкани".

"Тези трите по-големите, почти на 100 процента ше оцелеят, тъй като състоянието им е добро. Другите две щъркелчета са изцяло обезводнени, много слаби. Ще трябва да положим доста усилия и доста борба за тяхното оцеляване", обясни д-р Руско Петров от "Зелени Балкани".

А хората в Хаджидимитрово казват, че щъркелите от години са неизменна част от селото. Те ги очакват всяка пролет с нетърпение.

"Щъркелите се появиха в селото ни 2014 година, 2015 година при една тежка зима гнездото беше разрушено. Жители на селото най-вече с инициатива на Венцислав Дуцин, който живее посредством до гнездото, самото гнездо беше възстановено. От тогава щъркелите са неизменима част от селото ни", каза Сунай Салиев, кмет на село Хаджидимитрово.

"Много ги обичаме, много ги обичаме и ги чакаме напролет с нетърпение, тук децата дето играят се радват, че има такива животинки и има някакво поверие съм чувала от старите хора, че където има щъркели, там градушка не вали", сподели Руска Иванова.

Малките щъркелчета ще бъдат доотгледани в "Зелени Балкани", а надеждата е в края на лятото да бъдат пуснати на свобода.

репортер: Десислава Петкова
оператор: Иван Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фиорентина обяви официално новия си треньор
Фиорентина обяви официално новия си треньор
11 партии и 4 коалиции са се регистрирали за изборите досега
11 партии и 4 коалиции са се регистрирали за изборите досега