НОВИНИ

Защо поставиха под карантина цял автобус с българи, прибиращи се от Гърция?

Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 25.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Пътници от цял автобус, прибиращи се от Гърция, са поставени под карантина въпреки че са представили отрицателни тестове за COVID-19. Всички тестове са били направени 24 часа преди пътуването, но въпреки това не са признати на границата.

Около 4.00 часа сутринта на 24 май на граничен пункт "Кулата-Промахон" пристига автобус, пътуващ по направлението Атина - Стара Загора. Всички пътници представят отрицателни тестове, но служителката на РЗИ-Благоевград ги поставя под карантина без да им обясни защо, освен това се държи грубо и арогантно с тях, разказа жена, която е пътувала в автобуса.

Така хората от автобуса са принудени да си направят още един тест в рамките на 24 часа след пристигане в България или да останат 10 дни под карантина.

Йорданка Налбантова е сред потърпевшите пътници от автобуса. Разказа, че е останала доста изненадана от незачитането на отрицателния тест, направен в лаборатория в Атина. Жената не може да си обясни защо трябва да бъде поставена под карантина.

"Преди мен имаше една жена, аз съм втора на гишето и момичето си подава теста и служителката пита "Къде пише, че тестът е отрицателен?". Момичето ѝ показа с пръста къде е и тя вика "ама аз не разбирам". Показвам ѝ аз моя, казваме, че е в лицензирана лаборатория, от 1 месец работи фирмата по тоя начин, казва "Не, всичките са невалидни, слагам ви всичките под карантина", разказа Йорданка Налбантова.

Пътниците правят два опита да се свържат с РЗИ-Благоевград - първия път в 4.00 часа сутринта, а след това и следобед телефоните на здравната служба били изключени. Хората са потресени и от лошото отношение на служителката, която ги карантинирала, но така и не обяснила защо.

"Служителката беше много арогантна, много нагло се държа с всички, все едно, че кои сте вие, идвате от чужбина едни чистачки. Тя пред себе си имаше един лист, който и аз си снимах, имам си го сниман, на който лист тя гледа тоя лист, гледа и моя тест и казва: Вашият тест не фигурира в тази таблица", каза пътникът в автобуса Йорданка Налбантова.

А точно тази таблица се оказва разковничето на случая. От 19 май е в сила нова заповед на здравния министър, която е публикувана на сайта на здравното министерство. В нея е посочено какъв точно трябва да бъде тестът и на кой производител, така че да се приеме за валиден от здравните власти на влизане в страната. В случая тестът, който са направили пътуващите, не попада в списъците.

От фирмата превозвач Turist Service обясниха, че пътниците имали тестове от различни лаборатории, включително и от тази в Атина, с която превозвачът работи. Добавиха още, че всеки пътник сам избира къде да направи своя тест.

Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов разпореди проверка по случая. А Йорданка Налбантова, след като плати още 90 лева за PCR тест и у нас, вече е освободена от наложената карантина.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградата "Криле" на абитуриентите от езиковата гимназия във Видин
Връчиха наградата "Криле" на абитуриентите от езиковата гимназия във Видин
От Ботев Вр негодуват за "неутралния терен" за баража
От Ботев Вр негодуват за "неутралния терен" за баража