НОВИНИ

Радев: Амбициите на ЕС за драстично намаляване на вредните емисии поставят България в трудно положение

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:08, 25.05.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Продължава срещата на върха на евролидерите в Брюксел. След като снощи беше решен въпросът за санкции срещу Беларус, днес във фокуса на разговорите са ковид пандемията и ситуацията с ваксинирането, и климатичните въпроси.

Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен да информира евролидерите за процента ваксинирани граждани в ЕС, както и формално да бъде одобрен сертификатът за пътуване, който се очаква да влезе в сила на 1 юли и да улесни придвижването на граждани.

Радев в Брюксел: Цифровият сертификат за COVID-19 не трябва да създава нови бариери

Българският представител на срещата - президентът Румен Радев коментира, че най-важна е темата за климатичните промени и зеления преход.

Най-важната тема, която касае България, е свързана с рязкото нарастване на амбициите на Съюза за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% да 2030 г., което поставя България в трудно положение. Миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет. В тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различният старт и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход, заяви президентът Радев.

Очаква се след края на срещата държавният глава да даде брифинг за българските медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите ни с първа тренировка в балона в Римини
Волейболистите ни с първа тренировка в балона в Римини
Руското посолство дари бюст на Достоевски на Народната библиотека
Руското посолство дари бюст на Достоевски на Народната библиотека