Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Радев в Брюксел: Цифровият сертификат за COVID-19 не трябва да създава нови бариери

от БНТ
11:15, 25.05.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Политика
Слушай новината

Създаването на европейски цифров сертификат за COVID-19 е важна стъпка за гарантиране свободата на движение на европейските граждани. Това заяви президентът Румен Радев по време на втория ден на срещата на върха в Брюксел.

"Въвеждането на този сертификат обаче не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани. Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата за важни сектори в икономиката и особено в туризма", допълни той.

Президентът заяви, че ще се разглежда и механизъм за споделяне на ваксини от държави членки към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.

По думите на президента най-важната тема, която касае България, е свързана с рязкото нарастване на амбициите на Съюза за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г., което поставя България в трудно положение.

"Миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет. В тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различния старт на държавите членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход", заяви Радев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бар „ваксинира“ клиенти с коктейли в спринцовки (Снимки)
Бар „ваксинира“ клиенти с коктейли в спринцовки (Снимки)
Мария Гроздева остана извън финала на 10 метра пистолет
Мария Гроздева остана извън финала на 10 метра пистолет