Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Дигиталният сертификат на ЕС влиза в сила от 1 юли, как ще работи?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 21.05.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Дигиталният сертификат на Евросъюза за COVID, който ще улесни пътуванията през това лято, официално ще влезе в сила на 1 юли. Преди това той формално трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и държавите членки.

Порталът на ЕС, който ще позволява проверката на сертификатите, е готов, и може да започне да действа през юни. В момента държавите също подготвят националните си системи.

От първи юли ще имаме на разположение три типа сертификати.

"Сертификат за ваксинация, сертификат за негативен тест и сертификат за възстановяване след COVID. Всички те ще бъдат безплатни за всички граждани на ЕС и ще бъде възможно да бъдат получавани в цифров формат на цифрово устройство или разпечатани на хартия", заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс.

Всяка държава ще решава индивидуално дали да налага допълнителни ограничения при пътуване на притежатели на сертификат, които имат само първа доза или са имунизирани с ваксини, които не са официално признати от Агенцията за лекарствата. PCR тестът ще трябва да бъде направен в рамките на последните 72 часа, а наличието на антитела ще се доказва не с текст за антитела, а с положителен PCR тест. Срокът на наличие на антитела е максимум 180 дни.

Засега сертификатът ще действа само с PCR тестове, но Еврокомисията насърчава държави взаимно да признават и бързите тестове. Брюксел може да предостави 100 милиона евро, за да подпомогне държавите в предоставянето на тестове на достъпна цена.

През последните две седмици са тествани системите на 17 държави членки, сред които и България. Комисията предоставя и специален софтуер, за да помогне на държавите да разработят националните си сертификати и начините на сканиране и проверка на QR-кодовете.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Айфеловата кула отваря за посетители с оптична илюзия
Айфеловата кула отваря за посетители с оптична илюзия
Съдружникът на Васил Божков е задържан за 72 часа
Съдружникът на Васил Божков е задържан за 72 часа