НОВИНИ

Посланикът ни във Ватикана: Делото на Светите братя Кирил и Методий е ценено до ден днешен

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 21.05.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Тази година се навършват 40 години от обявяването на славянските учители Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. Западно и средноевропейският митрополит Антоний за първи път ще отслужи тържествена литургия на централния олтар в църквата "Сан Клементе".

"Бях изненадан, че се отзоваха посланиците от цяла Европа, по повод 40-годишнината от обявяването на Кирил и Методий за съпокровители и ми хареса отношението на посланиците на страни като Ирландия, Португалия и Германия, които не са тясно свързани с чувствата, които ние изпитваме към Светите братя Кирил и Методий, но изпратиха много хубави послания за това каква е била мисията им като обединители на Европа още в 9 век и как сега с посланието, което отправя Папа Йоан Павел преди 40 години за една Европа, да бъде виждана като една Европа с християнски корени и която е един общ континент", сподели посланикът ни във Ватикана.

Богдан Паташев подчерта и приноса на Светите Братя и тяхната мисия.

"Те са предприели много смели стъпки, тяхната мисия е започнала с вяра, че християнството е важна ценност за тази цивилизация и, за да бъде предадено християнството, подходът е бил с предаване на народен език и това богатство е ценено и до ден днешен. Тяхната мисия е пророческа, след това става факт", заяви Богдан Паташев.

Той отбеляза и доброто отношение към Светите братя.

"Ватикана и Рим винаги са подкрепяли мисията книгите да бъдат преведени на славянските и на родните езици. В края на 19 век един папа обявява Светите братя да бъдат почитани в целия католически свят, не само на Изток, по-късно Папа Йоан Втори ги обявява за съпокровители на Европа, така че имаме един низ от жестове от страна римските папи и Светия престол на признание и на уважение към цялостното им дело", каза още Богдан Паташев.

Инициативата включва видеообръщение на посланици и кардинали по случай 40-годишнина от обявяването Светите братя за съпокровители на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подробностите около скандалното интервю на Би Би Си с принцеса Даяна
Подробностите около скандалното интервю на Би Би Си с принцеса Даяна
ГЕРБ за твърденията за подслушвания: Без доказателство това е груба манипулация
ГЕРБ за твърденията за подслушвания: Без доказателство това е груба манипулация