НОВИНИ

България остава с твърда позиция за Скопие (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:25, 21.05.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Българската национална позиция към Република Северна Македония остава последователна. Скопие трябва да представи гаранции, че ще изпълнява Договора за добросъседство, преди да получи "да" от София за начало на преговори с ЕС. Това заяви служебният външен министър Светлан Стоев при посещението на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и португалския външен министър Аугущо Сантуш Силва.

Посредническа мисия, в опит да убедят София да каже "да" на преговорната рамка на Скопие с ЕС, беше днешното посещение на Вархеи и Силва.

От България те чуха, че, докато Скопие не представи гаранции за изпълнението на Договора за добросъседство от 2017 година, националната ни позиция ще остане същата.

Според изтекъл в медии неофициален документ, португалците са предложили гаранциите, търсени от София, да влязат в рамките на процеса за стабилизиране и асоцииране, което би ни лишило от силни инструменти за въздействие върху Скопие.

България е готова за открит и честен диалог със Скопие, но промяна в позицията ни няма, обяви външният министър Светлан Стоев, който изрази готовност да се срещне с външния министър на Скопие Буяр Османи и българската доброжелателна политика най-после да бъде оценена.

"По тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на Република България по отношение на Република Северна Македония. За нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година", каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

В опит да постигнат компромис между София и Скопие еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и португалският външен министър, чиято страна председателства Съвета на ЕС, опитаха опит за сдобряване на място.

"Дойдохме за директни политически консултации с България и те ще бъдат от огромно значение за продължаващия процес", отбеляза Аугущо Сантош Силва, министър на външните работи на Португалия.

Според еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи България е най-важната държава.

"Тя е водеща, що се отнася до разработването на нашата политика за Западните Балкани. Заедно с България ще решим какви ще бъдат следващите стъпки", подчерта Оливер Вархеи.

В Скопие опозиционният лидер Християн Мицкоски призова Договорът с България да бъде денонсиран, а премиерът Зоран Заев изрази очакване натискът върху България да отблокира преговорния процес и коментира българската позиция.

"В науката всички сме от маймуните. Християните - от Адам и Ева", заяви министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев.

Колко важно е Скопие да изпълнява Договора за добросъседство е подчертал и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

А доскорошният дипломат номер едно Екатерина Захариева напомни, че Скопие трябва да спре с езика на омразата към София, да спре да преследва гражданите с българско самосъзнание и да уважава историческите факти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ за твърденията за подслушвания: Без доказателство това е груба манипулация
ГЕРБ за твърденията за подслушвания: Без доказателство това е груба манипулация
Прокуратурата започва проверка на твърденията за подслушване на политици
Прокуратурата започва проверка на твърденията за подслушване на политици