НОВИНИ

Бившият шеф на НАП отхвърли обвиненията за системно несъбиране на данъчни постъпления

Николай Минков
от Николай Минков
15:27, 21.05.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият ръководител на Националната агенция за приходите Галя Димитрова отхвърли твърденията на служебния министър на финансите Асен Василев, че по време на нейното управление е имало системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат данъчен контрол.

Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 години преди това. В конкретния случай - от 2017 до 2020 година са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени преди периода 2006 - 2009 година, заяви Галя Димитрова.

По думите ѝ това са задължения, които се отнасят за още по-стари периоди, като даде и пример - ревизионен акт от 2006 година е за ревизия на периоди, които са приключили преди това.

Също така тези задължения, след като изтече срокът за доброволното им плащане, е трябвало да се предават за принудително събиране в Агенцията за държавни вземания. Хората от администрацията знаят също така, че това са задължения на фирми, които участват в организирани схеми на данъчни измами. Фирми, които нямат абсолютно никакви активи и които са с управители лица с нисък социален статус, или са задължения, които са прехвърлени на такива фирми с идеята те да не могат да бъдат събрани, допълни бившият шеф на НАП.

Каза още, че тези случаи често са отразявани и от медиите.

Според Димитрова е несправедливо да се счита, че служителите на НАП не са положили необходимите усилия за събиране на тези задължения, тъй като има ръст на събираемостта на задълженията, които са показателни и единствена обективна оценка за работата ѝ и за финансовата стабилност на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работник пострада при трудова злополука в Пловдив
Работник пострада при трудова злополука в Пловдив
Слави Трифонов за подслушването на политици: Веднага да последва обвинение, съд и присъда
Слави Трифонов за подслушването на политици: Веднага да последва обвинение, съд и присъда