НОВИНИ

Асен Василев: НАП трябва да събере 9,9 млрд. лв. от длъжници

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 21.05.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

НАП трябва да събере общо 9,9 млрд. лева. 160 млн. лева е най-големият длъжник. Първите 100 в списъка с длъжниците към фиска дължат над 2 млрд. лева. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Част от дълговете са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани, добави министърът и посочи, че ще бъде публикуван списък на длъжниците към фиска.

Други 67,5 милиона лева са несъбрани от агенция "Митници" за първите 4 месеца на годината.

"Публикуване преструктурира списък на длъжниците към фиска към момента - това са фирми, които дължат над 5000 лева към НАП. Общо сумите, които се дължат и които НАП трябва да събере, са 9,9 млрд. лева. Най-големият длъжник дължи 160 млн. лева, имаме доста длъжници, които дължат над 50 млн. лева. Част от тях може трудно да се съберат, но други са на работещи предприятия и трябва да се съберат", каза служебният министър на финансите Асен Василев.

"Касовото изпълнение за периода януари - април 2021 г. - по отношение на акцизите имаме неизпълнение на плана в размер на 67,5 млн. лева. По групи стоки - по отношение на горивата -18,4 млн. Алкохол, алкохолни напитки и бира - 2,2 млн. лева, тютюневи изделия - 52,2 млн. лева", каза директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев.

Служебният финансов министър заяви, че има системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат данъчен контрол. Така са натрупани огромни дефицити в системата – "било чрез измами, било чрез избягване на плащане".

"Ако държавата не си събере постъпленията няма как да има пари за пенсии, здравеопазване и образование", подчерта служебният финансов министър.

Василев съобщи, че ще се работи за предприватизационен ДДС на фирмите и още при регистрацията на фирмата тя ще бъде профилирана и наблюдавана. Така няма да може да се създават фирми с цел източване на ДДС. Започва и проект по електронно фактуриране.

Василев съобщи още, че всички служители на Агенция "Митници" ще минават през проверка, която ще сравнява техните доходи с тяхното имотно състояние и влогове.

"За целта те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и чужди банкови институции и позволяват на НАП да достъпва информация от имотни и търговски регистри за наличието на техни фирми", каза Василев.

Следващата седмица ще бъдат обявени икономическите мерки за бизнеса.

Василев обеща "изцяло ново начало за това как приходните агенции общуват с българските граждани".

Нови шефове на НАП и Агенция "Митници" заради несправяне със задълженията и ниски стандарти на работа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщат в България съдружника на Божков Георги Попов
Връщат в България съдружника на Божков Георги Попов
Крисчън Тейлър няма да защитава титлите си от Лондон и Рио
Крисчън Тейлър няма да защитава титлите си от Лондон и Рио