НОВИНИ

Нинова: Голяма лява коалиция за изборите ще има

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 21.05.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма лява коалиция за изборите ще има. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на "Позитано" 20. "Тя не е лесна, но е необходима за България", поясни Нинова.

„В най-висока степен на готовност за широка лява коалиция сме с АБВ, „Движение 21“ и „Нормална България“, заяви лидерът на БСП. Тя каза още, че утре подписва споразумение с АБВ и предстои подписването на такива с „Нормална България“ и с „Движение 21“.

Левите партии започнаха преговори за общо явяване на предстоящия вот

„Водят се разговори и с други партии, които имат присъствие в политическия живот у нас“, потвърди тя и добави: „Вярвам, че до 25 май, когато е Националният съвет на БСП, който трябва окончателно да одобри формата, всичко ще бъде готово“.

На тези избори коалицията ще се яви във формата „БСП за България“.

„Сегашният формат на коалиция „БСП за България“ се запазва, т.е. досегашните ни партньори остават такива. Към формата „БСП за България“ ще сключваме споразумения за присъединяване и подкрепа за правене на общи политики с партиите, с които разговаряме, с които сме готови и с тези, които предстои да проведем разговори“, посочи още лидерът на червените.

Нинова поясни, че споразумението, което се обсъжда, предвижда тази коалиция да важи за изборите за 46-ото Народно събрание, но е оставена възможност с допълнително споразумение след това да бъде продължена и за следващи избори.

„С много висока степен на увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведе до по-добър резултат за левицата и отваря широка врата за едно лявоцентриско управление“, каза лидерът на БСП.

Не са водени разговори със Жан Виденов, потвърди в отговор на въпрос лидерът на БСП.

Тя уточни, че разговори няма да бъдат водени и с Мая Манолова. "Мая избра своя път. Успех ѝ желая", каза Нинова.

Румен Петков и Георги Първанов няма да бъдат в листите, съобщи още лидерът на социалистите и поясни, че това е по тяхно желание.

Вижте повече в репортажа на Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сезен Белберова ще се бори за европейския бронз
Сезен Белберова ще се бори за европейския бронз
Колумбия загуби съдомакинството си на Копа Америка
Колумбия загуби съдомакинството си на Копа Америка