НОВИНИ

Левите партии започнаха преговори за общо явяване на предстоящия вот (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:05, 20.05.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

По инициатива на БСП левите партии са започнали преговори за общо явяване на предстоящия вот. Лидерите на формациите, които участват в разговорите, засега са лаконични. Утре лидерът на БСП Корнелия Нинова ще даде пресконференция по темата.

В разговорите участват лидерите на "Движение 21" Татяна Дончева, на АБВ Георги Първанов и Румен Петков и на "Нормална България" Георги Кадиев. Всички те са били част от БСП, но по различни причини през годините се разделиха с партията и създадоха нови формации. Целта е общо участие на извънредните парламентарни избори.

Пред "Епицентър" Георги Първанов потвърди, че трябва да има обединена левица, която да си постави за цел спечелване на изборите на 11 юли.

"Едно време направихме "Коалиция за България" за три години, сега трябва да направим новата коалиция за 3 дни", заяви Георги Първанов.

В профила си във Фейсбук Георги Кадиев потвърди, че се водят разговори, но уточни, че не са стигнали докрай. Убеден е, че трябва да се намери формула.

Потърсихме за коментар лидерите на формациите, които участват в преговорите за широка лява коалиция. Те потвърдиха, че се водят разговори, но предпочитат да говорят, когато се изчистят всички въпроси и коалицията стане факт.

В предаването на БНТ "Още от деня" Атанас Зафиров от БСП каза, че диалогът вляво никога не е спирал. Обяви, че Националният съвет на БСП е дал мандат на ръководството на партията да бъдат проведени разговори с партии от ляво-центристкия политически спектър.

"Не е нормално в една държава, в която близо 60% определят себе си като лявомислещи, държава, в която 80% от хората живеят с доход под 1000 лева, от 3 милиона пенсионери - два милиона и 700 хиляди са с пенсии под социалния праг на бедността, в една държава с такива показатели не е нормално близо 10 години да управлява дясно управление, затова смятаме, че е съвсем логично следващото управление да бъде ляво-центристко и ви уверявам, че БСП ще положи всички необходими усилия това да се случи след два месеца", заяви Атанас Зафиров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Захариев: БНТ няма дългове, продължава начисто
Мартин Захариев: БНТ няма дългове, продължава начисто
ДАНС назначи вътрешна проверка заради твърдения за подслушвани политици
ДАНС назначи вътрешна проверка заради твърдения за подслушвани политици