НОВИНИ

ЦИК: Нужни са още 1000 машини за вота (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:35, 20.05.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

1000 машини допълнително ще са необходими за изборите на 11 юли, стана ясно от първия брифинг на новата Централна избирателна комисия. Само една партия засега се регистрира за предстоящия вот, след като от днес започна да тече едноседмичният срок, в който политическите сили могат да подават заявления в ЦИК за участие в извънредните парламентарни избори.

От ЦИК обясниха как са изчислили колко допълнително машини, освен наличните 9600, ще са нужни за предстоящите избори.

"Има принципно съгласие на ЦИК в още 700 секции в страната да бъдат повече от едно устройства, тъй като на изминалите избори на 4 април в тези секции са гласували повече от 450 избиратели. И, за да бъдат спокойни избирателите, че могат да гласуват, ще бъдат поставени 2 или повече устройства", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ в секции извън страната са необходими малко над 240 устройства.

"Трябва да предвидим резерв в секциите, в които ще има подадени повече от 300 заявления, така че общият брой към момента е 1000 устройства допълнително, които трябва да бъдат осигурени", допълни Росица Матева.

Дали "Сиела" отново ще е доставчик или ще има нова обществена поръчка, от ЦИК на този етап не се ангажираха да кажат. От там уточниха, че не са изплатили и 43-те милиона за предишните машини, тъй като предстои одит.

До дни ще стартира и електронна платформа, чрез която българите в чужбина могат да подават заявления за разкриване на допълнителни секции.

"Очакваме, че на тези избори наистина ще осигурим възможност на всички български граждани, живеещи извън страната, да гласуват при нормални условия, без да възникват ужасяващи опашки, без да има нужда да изминават стотици километри", добави Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Председателят на ЦИК призова политическите играчи към коректно състезание.

"Призовавам всички участници, които ще се регистрират за предизборната надпревара, да провеждат една толерантна и позитивна кампания", каза Камелия Нейкова.

Само една партия подаде днес документи в първия ден за регистрация на политическите сили за предстоящия вот.

"Очакваме промяна. А на това накъде да потегли България, ние винаги сме се стремили и това ни е целта България да направи един ляв завой, към лявото, към националното, за едни политици, които да защитават българското", коментира Александър Богданов - председател на ПП "Подем".

Без засилен интерес от партии и коалиции за регистрация за изборите в ЦИК

В 17.00 часа на 26 май изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да се регистрират за предстоящите извънредни парламентарни избори, а на 5 юни е крайният срок, в който коалициите могат да направят промени в своя състав.

2500 подписа и депозит от 2500 лева са необходими за регистрацията на политически субекти за предстоящите избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звезди от шоубизнеса пожелаха успех на Виктория на сцената на "Евровизия"
Звезди от шоубизнеса пожелаха успех на Виктория на сцената на "Евровизия"
Димитър Кузманов влезе в квалификациите на Ролан Гарос
Димитър Кузманов влезе в квалификациите на Ролан Гарос