НОВИНИ

В деня за размисъл - напрежение в страната преди местния вот

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 28.10.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

В деня за размисъл - изборното напрежение в страната е голямо. Неизвестните остават. Късно снощи ЦИК отмени машинното гласуване и на двата тура за местните избори на 29 октомври и на 5 ноември. Решението е да гласува само с хартиени бюлетини.

До отпадането на възможността за гласуване с машини се стигна след скандал в парламента. Напрежението ескалира, след като депутати заявиха, че машинният вот ще бъде опорочен, позовавайки се на доклад на ДАНС, внесен в Народното събрание.

Според народни представители заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал изходящите кодове на машините за гласуване. Късно снощи ЦИК заседава по въпроса да има или не машинно гласуване на 29 октомври. В крайна сметка комисията взе решение да се гласува само на хартия с 12 гласа "за" и двама - "против".

В София ще може да се гласува с машини. Това решение взе отделно ОИК - Столичната общинска избирателна комисия. Става дума за над 1650 секционни избирателни комисии, където ще бъдат предадени материалите, свързани с машинното гласуване. Общинската избирателна комисия е запозната с решението на ЦИК да се отмени гласуването с машини, но смята, че то е непълно и подлежи на съдебно обжалване и затова не поражда действия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хуберт Хуркач се добра до полуфиналите на турнира по тенис в Базел
Хуберт Хуркач се добра до полуфиналите на турнира по тенис в Базел
Топло време до края на октомври
Топло време до края на октомври