НОВИНИ

ЦИК реши: Гласуваме само с хартиeни бюлетини на предстоящите избори

Решението е взето с 12 гласа "за"

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:53, 27.10.2023 (обновена)
15007
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

На предстоящите местни избори на 29 октомври, както и на балотажа следващата седмица, ще се гласува само с хартиена бюлетина. Решението е на Централната избирателна комисия. До отпадането на възможността за гласуване с машини се стигна след скандал в парламента.

Напрежението ескалира след като депутати заявиха, че машинният вот ще бъде опорочен, позовавайки се на доклад на ДАНС, внесен в Народното събрание.

Според народни представители заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал изходящите кодове на машините за гласуване. Наложи се ЦИК да заседава по въпроса да има или не машинно гласуване на 29 октомври.

След цял ден заседание малко преди 20.00 часа дойде предложението.

"С оглед невъзможността за обезпечаване на избирателните секции с устройства за машинно гласуване предлагам ЦИК да вземе следното решение на изборите за общински съветници и кметове на 29 окт. 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023 г., гласуването във всички избирателни секции да се произведе само с хартиени бюлетини", заяви Емил Войнов, член на ЦИК.

Имаше и контрапредложение, но то така и не беше разгледано.

"Да изпратим писмо до министерството на електронното управление с искане в рамките на близките 2 часа, до 22.00 часа, да изпратят неиздаденото решение за удостоверяване и тогава да гласуваме, ако са в състояние да го направят и едва след това да обсъдим въпроса за отмяната на машинното гласуване", допълни Цветозар Томов, член на ЦИК.

В крайна сметка комисията гласува и реши: Без машини и на двата тура на местния вот.

"Гласували 14, за 12, против 2. Против са Любомир Георгиев и Цветозар Томов, извън залата е Цветанка Георгиева. Колеги, това решение беше подкрепено с необходимото мнозинство", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Имаше и отрицателен вот, който предизвика напрежение.

"Проблемът не е дали ще отменим или няма да отменим машинното гласуване. Проблемът е в това, че в цялата тази история ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори", добави Цветозар Томов.

"Не намирам никакви основания да се взема такова решение от ЦИК днес. Жалко", коментира Любомир Георгиев, член на ЦИК.

"Като член на ЦИК това беше много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване като начин на гласуване, но смятам, че най-важно е да има доверие в изборния процес", каза още председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Всичко това се случи два дни преди вота в момент, в който машините вече пътуват към секциите в страната.

По темата работиха: Милена Кирова и Светозар Костадинов

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО РЕШЕНИЕ НА ЦИК ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Нова Загора срещу убийството на 52-годишен мъж
Протест в Нова Загора срещу убийството на 52-годишен мъж
Шампионът Марица Пловдив постигна нова победа в Националната волейболна лига за жени
Шампионът Марица Пловдив постигна нова победа в Националната волейболна лига за жени