НОВИНИ

Нов бюджет на ЕС: България иска по-високи национални вноски

Край на срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:02, 27.10.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

България предпочита по-високи национални вноски за държавите членки в общата каса на Европейския съюз вместо съкращаване на европейски фондове. Това стана ясно от изявлението на премиера Николай Денков в Брюксел на срещата на върха на лидерите от ЕС.

Европейските лидери обсъждаха увеличаването на финансовата рамка на Съюза заради новите предизвикателства от последните години - предоставянето на помощ за Украйна, осигуряването на допълнителни ресурси за справянето с миграцията и природните бедствия.

За разлика от България държавите нетни платци, които внасят повече средства в европейския бюджет, отколкото получават от него, са против увеличаване на националните вноски. Те призоваха Европейската комисия да направи преразпределение на средствата в рамките на сегашната финансова рамка.

До края на годината лидерите от ЕС трябва да постигнат съгласие за това как ще бъде увеличен бюджетът, за да може да се гарантира и новия механизъм на Брюксел за финансова подкрепа за Украйна в размер на 50 милиарда евро, който ще действа за периода 2024-2027 година.

"Българската позиция е, че ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме да правим. Така че нашата позиция е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от държавите", заяви българският премиер Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив надигра Дунав Русе за първи успех в българския баскетболен елит при жените
Академик Пловдив надигра Дунав Русе за първи успех в българския баскетболен елит при жените
Нестор Ел Маестро: Не следя новините, за да коментирам действията на феновете
Нестор Ел Маестро: Не следя новините, за да коментирам действията на феновете