НОВИНИ

Протест на нефтохимици: Притеснени са за работата си, ако дерогацията падне

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 27.10.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Служители от нефтената рафинерия в Бургас излязоха на протест, като блокираха движението при изхода на Бургас в посока магистрала "Тракия".

Недоволството им е заради предложението за прекратяване на дерогацията на "Лукойл Нефтохим", която дава възможност за работа с руски петрол, както и от обвиненията за неизплатени данъци от страна на рафинерията.

С жива верига нефтохимиците в Бургас блокираха пътя към София. Причината - притеснения, че рафинерията може да спре да работи, ако се стигне до отмяна на дерогацията за руския петрол.

"Видяхме как дерогацията започва да се разиграва като една пешка. Днес имаме дерогация, утре - нямаме. Днес трябва да платим милиони, утре-не трябва!", заяви Емилия Панайотова.

"Трябва да дойде петрол, да - от неруски произход, но затова се изисква логистика, иска се транспорт, иска се предвидимост", каза президентът на Синдиката на българските нефтохимици Павлин Ваковски.

Работниците призоваха за запазване на работните им места.

"Искам да имам къде да се върна на работа, след като ми приключи майчинството. За съжаление в Бургас няма къде да се реализирам, освен в "Лукойл", обясни Ана Герджикова.

"Не да ни плашат нас, да ни плашат с нашите заплати, да ни плашат с това, че работим в предприятие, което не си плаща данъците", каза Петко Павлов.

"Ние сме си платили данъците и нямаме нищо просрочено и нищо, което да е в падеж и да не е платено", уточни счетоводителят Анелия Дачева.

От Брюксел премиерът Николай Денков заяви, че протестът има основание и готви среща с работниците за решаването на проблема. От Синдиката на българските нефтохимици отговориха, че до момента не са получили покана, но я очакват с нетърпение. Ако срещата не се случи до понеделник, са готови да изпратят писма с исканията си до всички компетентни институции.

Автор: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДАНС извика на разпит заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов
ДАНС извика на разпит заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов
БУБА Баскетбол U19 започна участието си в Европейската младежка лига с гръмка изразителна победа
БУБА Баскетбол U19 започна участието си в Европейската младежка лига с гръмка изразителна победа